Korisnici Dnevnog boravka dobili opremu za inkluzivni džudo!

Opština Kovačica godišnje iz lokalnog budžeta izdvaja 5.800.000 dinara za potrebe Dnevnog boravka koji funkcioniše u okviru Centra za socijalni rad u Kovačici. Danas je napravljen veliki korak u daljem razvoju korisnika, jer oni do danas biće uključeni i u sportske aktivnosti putem inkluzivnog džuda.

Pokazali smo da predan rad sa decom sa posebnim potrebama ima dobre rezultate kada je reč o njihovoj inkluziji, odnosno, uključivanju u funkcionisanje naše zajednice. Imali su nastupe, učestvovali su u kulturnim dešavanjima, a sada smo uspeli da ih uključimo u sport. Veoma je značajno i bitno da ih uključimo u sve aspekte života da deca sa posebnim potrebama imaju život identičan i normalan kao sva ostala deca.

– Milan Garašević, predsednik opštine Kovačica

Inkluzija za ravnopravnost u lokalnoj zajednici

Garašević veruje da će se potreba za ovim vidom sportskih aktivnosti nastaviti i nakon trajanja projekta koji je finansiran od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, te je izrazio sigurnost da će opština Kovačica obezbediti održivost projektnih aktivnosti i nakon formalnog dela projekta.

Radost!

Direktorka Centra za socijalni rad, Dušanka Petrak izdvojila je kao važno sledeće:

Početkom godine naši prijatelji iz Sombora pokazali su nam kako izgleda jedan trening ikluzivnog džudoa, našim korisnicima se to veoma dopalo. Sa tim poklopila se i poseta ministra Đorđevića našem Dnevnom Boravku i obećao nam je da će nam  pružiti pomoć kako bi i naši korisnici mogli da treniraju inkluzivni džudo. Napisali smo projekat i dobili sredstva, dobili smo 729.634 dinara i taj novac smo iskoristili za kupovinu džudo opreme, kimona, trenerica i patika. Odatle će biti i finansiran trener, kao i naš odlazak na takmičenje u Sombor.

Planirano je da vežbe u okviru projekta budu prilagođene korisnicima, one su rehabilitacione, ali celokupni projekat ima od ogromnog je značaja i za decu koja će zajedno treirati sa mladima sa posebnim potrebama. Zajedničkim snagama, tokom treninga, podstiče se međusobno razumevanje, podiže nivo tolerancije i poštuju se i uvažavaju razlike.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *