Rumunske brindzove knedle najbolje!

U Kovačici je održano treće Međunarodno prvenstvo u kuvanju i jedenju brindzovih knedli, slovačkog nacionalnog jela od testa i ovčijeg sira. U takmičenju su učestvovale ekipe iz vojvođanskih mesta i inostranstva.

Težak izbor!

Brindzovi haluški, kao ih Slovaci zovu, su njihovo nacionalno jelo koje se pravi od krompira, ovčijeg sira i slanine.

U Slovačkoj postoji takmičenje u pravljenju i jedenju tih knedli, na kojem su učestvovali Kovačičani, a sada se ta manifestacija održava i u Srbiji. Cilj je napraviti što ukusnije jelo za kratko vreme, a onda ga i što brže pojesti.

Brindza – ovčiji sir specijalno donesen iz Slovačke

Ekipe imaju po četiri člana koji moraju da pojedu tri kilograma knedli.

„Svako ima svoj recept, ali naš je najbolji. Potrebno je 3 kilograma krompira, 1,5 kg brindze, 1 kg pržene slanine i brašno”, otkriva Miroslav Činčura iz Slovačke.

„To jelo je iščezlo iz naših jelovnika, skoro se zaboravilo, ali mi je drago da posle dve godine to polako vraćamo”, kaže Pavel Balaž, iz Udruženja „Memorijalni centar dr Janko Buljik” Kovačica.

Ova gastronomska manifestacija zaživela je u Kovačici zahvaljujući udruženju „Memorijalni centar dr Janko Buljik” i Turističkoj organizaciji. Takmičilo se više od 20 ekipa.

Kuvari jači od kiše

„Došli su nam iz Mađarske, Austrije i Slovačke”, kaže Dragana Latovljev, iz Turističke organizacije Kovačica, „ranijih godina bili su i iz Hrvatske, ali ove godine nisu mogli da dođu. Ostale ekipe su iz mesta gde žive Slovaci u Vojvodini.” Prvo mesto osvojila je ekipa iz Rumunije.

Prihod od prodaje knedli sa ove manifestacije biće poklonjen OŠ „Mlada pokolenja” iz Kovačice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *