DIREKTORKA TOOK: Prepoznatljivi smo po multikulturalnosti, zbog koje našu opštinu i nazivaju  „Vojvodina u malom“

NAŠA PREPOZNATLjIVA MULTIKULTURALNOST

• U prvih šest meseci ove godine broj noćenja udvostručen u odnosu na isti period prošle godine
• Do kraja septembra biće završen projekat izgradnje i opremanja info centra i suvenirnice
Draganu Latovljev, v. d. direktora Turističke organizacije opštine Kovačica, pitali smo šta je to u turističkoj ponudi ove južnobanatske opštine, osim Galerije naive i galerija oko nje i Spomen doma „Mihajlo Pupin“?

Direktorka TOOK Dragana Latovljev

-U Kovačici već deset godina je građanima je na usluzi, pa i onih najprobirljivijih,  jedno od najmodernijih turističkih naselja u Srbiji. To je „Relax“. Pored velikog otvorenog bazena, koji je u funkciji leti, pod istim krovom tu su i zatvoreni bazeni za odrasle i za decu, zatim, teretana, đakuzi, sauna, lepo uređeni restoran sa letnjom baštom, kao i kongresne sale sa 300 mesta. U neposrednoj blizini su – nabraja direktorka – tereni za fudbal, košarku, rukomet i tenis. Uz ova dva kompleksa postoji i treći: luksuzno opremljeno apartmansko naselje sa ukupno 96 ležajeva. Svaki apartman poseduje kuhinju i kupatilo, kao i kablovsku televiziju, klimu, telefon i minibar.

Sem ovog turističkog naselja, koje je prošle godine ostvarilo 10.045 noćenja, a ove godine, do kraja juna već 9.607, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine za preko 100 odsto, u opštini Kovačici u turističkoj ponudi je i 12 kategorizovanih seoskih turističkih domaćinstava, sa ukupno 110 ležajeva, u kojima je do kraja juna ostvareno 541 noćenje, što je povećanje za oko 20 odsto.

VOJVODINA U MALOM

Šta još istaći, pitamo našu sagovornicu?

-Pa, istakla bih radionicu za ručno pravljenje violina i ostalih žičanih instrumenata, majstora Jana Nemčeka, kao i izložbene prostore Udruženja žena, zatim, etno sobe i etno domove u naseljenim mestima naše opštine. Sem toga, za posetioce je izuzetno atraktivan privatni etno muzej g. Petraša u Padini, koji je ceo svoj život posvetio sakupljanju raznih eksponata, kako bi ih otrgao od zaborava, tako da u njegovoj zbirci već ima preko 8000 raznih predmeta, a ne smemo, nikako,  zaboraviti ni Etnografski muzej u Debeljači.

Što se rekreativnog turizma tiče, direktorka Latovljev kao atraktivnu turističku ponudu ističe Debeljačka jezera, kao i ergelu konja u Crepaji. Sem Debeljačkih jezera, za ljubitelje ribolova tu je i Potamišje i sama reka Tamiš, koja protiče severozapadnim obodom opštine i jako je interesantna  i za lov i za ribolov.

Sve to, svakako, jeste najznačajniji, ali je, ipak, samo deo onoga što opština Kovačica ima u svojoj svukupnoj turističkoj ponudi.  – U našoj opštini možete posetiti brojne turističke lokalitete, uživati u raznim atraktivnim manifestacijama, ali i probati najkvalitetnije gastronomske specijalitete kuhinje ovoga kraja, a sve vezano za bogatu kulturnu tradiciju Slovaka, Srba, Mađara, Rumuna i drugih nacionalnih zajednica koje žive na ovim prostorima. To je ta naša prepoznatljiva multikulturalnost, zbog koje, uostalom, našu opštinu i nazivaju  „Vojvodina u malom“ – sa posebnim zadovoljstvom  napominje Dragana Latovljev, naša sagovornica na kafi, ovoga jula, ove 2018. godine.

I da ne zaboravimo, sem već završenih brojnih aktivnosti na modernizaciji rada Turističke organizacije, do kraja septembra ove godine biće završen i projekat izgradnje i opremanja info centra i suvenirnice, što će i te kako pospešiti efikasnost turističke ponude, i kvalitetom i kvantitetom.

MANIFESTACIJE

Brojne su tradcionalne manifestacije koje se održavaju u opštini Kovačica. Pomenućeno samo neke: Crepajački fijaker, Prolećna čarolija u Kovačici, Moto skupovi u Kovačici i Debeljači, Bostanijada u Idvoru, Dan meda i cveća u Kovačici, Međunarodno takmičenje u kuvanju brindzovih knedli, Velikogospojinski dani u Crepaji, Božićno-novogodišnji vašar… A sve pod „budnim okom“ Turističke organizacije opštine Kovačica.

Posebno ističemo Kovačički oktobar, manifestaciju koja traje tokom celog oktobra i prebogata je raznim kulturnim „specijalitetima“. Ključni događaj je, svakako, Oktobarski salon slika, tradicionalna izložba slikara naivaca, koja se u kontinuitetu održava još od 1952. godine.

IZVOR: START 013

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *