Blizu 600 ugovora potpisali mladi poljoprivrednici za bespovratna sredstva, među njima i dvoje naših!

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dodelio je 595 ugovora vojvođanskim poljoprivrednicima koji su dobili bespovratna sredstva na konkursu za podršku mladima u ruralnim područjima i za nabavku opreme i sistema za navodnjavanje. Ukupna vrednost investicija je oko 614 miliona dinara, od čega je učešće iz pokrajinskog budzeta 380,6 miliona dinara.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević naveo je da je u okviru nove mere podrške mladim poljoprivrednicima do 40 godina za start-ap program, koja je usaglašena između Ministarstva poljoprivrede i Pokrajinske vlade, namera da se i na ovaj način doprinese demografskoj obnovi ruralnih područja u Vojvodini.

On je naveo da su potpisani ugovori sa 165 mladih poljoprivrednika za podršku investicijama za razvoj primarne biljne i stočarske proizvodnje. Vrednost tih investicije je 241 milion dinara, pri čemu je učešće Pokrajine 200 miliona dinara, ili 84,07 odsto.

Činjenica da je maksimalan iznos po ovom konkursu 1,5 miliona dinara, a da je nivo subvencije i do 90 odsto u odnosu na ukupnu investiciju, vrlo jasno govori o finansijskoj stimulaciji mladih ljudi koji žele da se bave poljoprivredom – kazao je Radojević i naveo da ovakav nivo subvencije nije do sada zabeležen kada je u pitanju podrška domaćoj poljoprivredi.

Radojević je naveo i da je za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje potpisano 430 ugovora. Investicije su u vrednosti od 373 miliona dinara, od čega je Pokrajina obezbedila sredstva u visini od 180 miliona dinara, ili 48,45 odsto. Realizacijom tih investicija biće obezbeđeno navodnjavanje novih 1798,27 hektara oranica.

Među potpisnicima ugovora, su i dvoje meštana iz opštine Kovačica, tačnije iz Crepaje. Sredstva su namenjena, između ostalog za nabavku steonih krava i junica. Kancelarija za poljoprivredu našla se poljoprivrednicima na raspolaganju oko svih tehničkih pitanja vezanih za sam konkurs.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *