Igrom i pesmom kroz Crepaju – defile lepote, folklornog bogatstva, pesme i igre

U organizaciji Kulturno-umetničkog društva Sveti Sava iz Crepaje održana je tradicionalna manifestacija Igrom i pesmom kroz Crepaju. Otpočela je defileom fijakera i folkloraša kroz mesto, a zatim je održan koncert i organizovano druženje. Ove godine KUD Sveti Sava imao je goste koji su se smenjivali na bini i to KUD Neolit iz Starčeva, KUD Branko Radičević iz Novih Banovaca i Udruženje kulture, obrazovanja i tamburaškog stvaralaštva Galium iz Ravnog sela.

Na početku koncetra folkloraši crepajačkog društva predstavili su nošnje: od banatske, preko šumadijske, bunjevačke, i mnogih drugih, a potom su se smenjivala društva i predstavila svoje ansamble, koreografije i deo repertoara.

Jedan od najlepših sastava i interpretacije bila je dečja pevačka grupa ovog kulturno-umetničkog društva, devojčice koje su pevale dodolsku pesmu za prizivanje kiše. Obučene u bele haljine, sa crvenim satenom na nadlakticama i cvećem u kosi, a pod vođstvom Jelene Ranimirov, izgledale su jedinstveno i gotovo bajkovito.

U nastavku programa ređala su se narodna kola, od Banata sve do juga Srbije, a posetioci su svako umetničko društvo nagrađivali gromoglasnim aplauzima. Kao što je i do sada bio slučaj, prostor ispred letnje bine u Crepaji bio je pun posetilaca i ljubitelja narodne pesme i igre i time je KUD Sveti Sava opravdao kvalitet i svoj rad.

Solističku izvedbu narodne pesme imala je Anđela Stojiljković koja je svojim glasom zavredila oduševljenje i odbravanje publike.

Tanja Bubeskov, načelnica za kulturne delatnosti

Igrom i pesmom kroz Crepaju je manifestacija koju je finansijski podržala opština Kovačica, a u ime predsednika opštine Milana Garaševića, manifestaciju je otvorila načelnica za kulturne delatnosti, Tanja Bubeskov. Ona je pozdravila sve pristune i istakla da je opština prepoznala značaj manifestacije i odobrila značajna sredstva putem projektnog finansiranja, i tako će činiti i na dalje.

KUD Sveti Sava zahvalio se svima koji su pomogli da se bina oslika logom Nikole Petkova, specijalno napravljenim za ovo kulturno-umetničko društvo, a posebno slikarima koji su kao poklon i naslikali zid na bini, i to Nenadu Stojkovu i Branislavu Simiću.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *