Košava duva 50 km na sat u Kovačici

Vremenska prognoza za ovo doba godine kaže da su vremenske prilike netipične za ovaj period godine, kada govorimo o temperaturi. Ipak, vetar, odnosno, košava, tipična je za ovo vreme.

Prema prognozi, trenutno je jačina vetra u Kovačici 50 km na sat, a maksimalna dnevna temperatura dostići će 20 podeok.

Do 25. novembra nema značajne promene vremena: očekuje se promenljivo vreme, česta naoblačenja sa kišom, u većini dana vetrovito (naročito u košavskom području) i natprosečno toplo. Najviša temperatura do 20. novembra od 15 do 22 °S, zatim od 10 do 15 °S. Inače, prosečna maksimalna temperaura iznosi od 12 stepeni (sredinom novembra) do 9 stepeni (krajem novembra).

I pored relativno velikog broja dana sa kišom, mala je verovatnoća za ekstremno veliku količinu padavina u jednom danu. Očekuje se ukupna količina padavina oko i malo iznad proseka, od 50mm na severoistoku do 80mm na jugozapadu. U planinskim predelima toplo, uglavnom kiša.

Poslednjih dana novembra očekuje se hladnije vreme, u planinama sneg, a u nižim predelima, pored kiše, ponegde i kratkotrajni vlažni sneg.

Očekuje se relativno nepovolјna biometeorološka situacija za većinu hroničnih bolesnika. Poseban oprez se savetuje srčanim bolesnicima i astmatičarima, kao i nervno labilnim osobama. Bolovi u mišićima i glavobolјa su mogući kao meteoropatske reakcije. Učesnicima u saobraćaju se preporučuje dodatna pažnja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *