Evo šta se sve menja ukidanjem vanrednog stanja

Vanredno stanje trebalo bi da bude ukinuto danas, što praktično znači da se dan kasnije, 7. maja, Srbija vraća koliko-toliko normalnom životu. Ipak, i dalje su na snazi preporuke o socijalnoj distanci i izbegavanju kontakata, a zaštitna oprema je obavezna u gradskom prevozu.

Vanredno stanje biće ukinuto u narednim danima, dok vanredne mere ostaju u okviru proglašene epidemije od posebnog značaja.

– Do daljeg će morati da se izbegavaju kontakti, držanje obavezne distance od dva metra, zabrana javnih okupljanja, rada škola, bioskopa i pozorišta – navodi Kon.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će na Đurđevdan Skupštini biti predloženo ukidanje vanrednog stanja i da će policijski čas biti ukinut od četvrtka. On je ocenio da će od tada sve biti “na odgovornosti ljudi”.

Ukida se zabrana kretanja za lica starija od 65

Ukidanje vanrednog stanja menja situaciju i za sugrađane starije od 65 godina, koji će ponovo moći da izlaze na ulicu kada požele, ali uz mere opreza. 

35 mera zaštite za vrtiće i produžene boravke

Vrtići će početi sa radom 11. maja, kao i produženi boravak u školama. Vrtići će, kada počnu da rade, morati da poštuju propisanih 35 mera, a roditelji će, ukoliko ne budu imali zaštitnu opremu kada dovode decu u vrtić, zajedno sa decom biti vraćeni kućama. Osim socijalne distance i nošenja zaštitne opreme, jedna od osnovnih mera je da će sva deca morati da imaju potvrdu pedijatra da su zdrava. Formiraće se, kako je najavio ministar prosvete Mladen Šarčević, male grupe u kojima neće biti više od petoro, šestoro dece, a starije grupe će moći da nose i maske.

U svadbarsko kolo od 15. juna

  • 22. aprila otvorene pijace u zatvorenom prostoru
  • 28. aprila otvoreni su parkovi i šetališta
  • 4. maja počeli su da rade restorani i kafići, a otvoreni su gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, međugradski železnički i drumski saobraćaj
  • 8. maja putnike će početi da prima i javni prevoz u Beogradu i Nišu
  • 8. maja tržni centri će otvoriti svoja vrata
  • 11. maja vrtići će početi s radom, kao i produženi boravak u školama
  • 18. maja biće obnovljen avio-prevoz
  • Od 15. juna biće dozvoljene svadbe, krštenja…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *