Da li ste napravili venac od ivanjskog cveća?

Venci od ivanjskog cveća, pesma devojaka, kićenje kuće za zdravlje ukućana, samo su neki od običaja koji prate Ivanjdan (7.jul) ili ženski praznik kako se još zove u narodu.

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve 7.jul ispisan je crvenim slovima kao veliki praznik – rođenje svetog Jovana Preteče, jedno od tri sveta rođenja koje se praznuje pored Hristovog i Bogorodičnog. Poznat je i kao “najveći devojački praznik” za koji se vezuju brojni običaji.

Prema hrišćanstvu Sveti Jovan Preteča krstio je Isusa Hrista u reci Jordan, a u našem narodu slavi se i kao zaštitnik kumstva i pobratimstva. A narodno praznovanje Ivanjdana vezuje se za predhrišćanski period i dolazi od ratarskog kulta koji slavi početak žetve i Sunce koje tokom letnje dugodnevice sija najjače.

Cvetne ukrase kače, običaji kažu, iznad ili desno od ulaznih vrata, negde na kapije

U Vojvodini se na ženski praznik ovenčava zdravlje porodice

A danas se u Vojvodini na ženski praznik kako se još zove zbog obijačaja vezanih za ženiski rod, pletu venci od livadskog i baštenskog cveća jer se smatra da priroda 7. jula dostiže vrhunac razvoda pa je valja ovenčati.

Cvetne ukrase zatim kače, običaji kažu, iznad ili desno od ulaznih vrata, negde na kapije, a negde “na čelo” kuće jer se tako način “ovenčava” zdravlje ukućana i štiti domaćinstvo od bolesti. Venac čuva kuću narednih godinu dana.

U vinogradima se ništa ne radi, tri dana pre i tri dana posle Ivanjdana. Veruje se da tih sedam dana vinograd najviše napreduje jer ga čuva Sveti Jovan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *