Pravoslavni Sloveni pletu ivanjdansko cveće

U Vojvodini, raširen je, još uvek, prastari običaj pletenja ivanjdanskih venčića. Pletenje venčića od ivanjskog i drugog letnjeg cveća predstavlјa očuvani ritual dubokih paganskih i staroslovenskih korena.

Ivanjdan (Ivandan, Ivanje), koji se poklapa sa hrišćanskim praznikom Rođenja svetog Jovana Krstitelјa i Preteče (kod pravoslavnih hrišćana 24. juna po julijanskom, odnosno 7. jula po gregorijanskom kalendaru), predstavlјa jedan od najvažnijih datuma u narodnom kalendaru svih slovenskih naroda i neposredno je vezan za dan letnjeg solsticija ili dugodnevnice, a u osnovi njegovih ritualnih običaja nalazilo se poštovanje kulta sunca i svetlosti.

U godišnjem krugu, ovaj praznik bio je simetričan Božiću, kao danu zimskog solsticija. Najvažniji sadržaji obreda tog dana predstavlјale su ritualne radnje kao što su berba bilјaka i kićenje kuća, dvorišta, lјudi i domaćih životinja zelenilom, odlazak na vodu i potapanje cvetnih i bilјnih venaca i trava, kao i palјenje i preskakanje vatri, sa igrama oko vatre.

Praznik Ivana Kupala u Rusiji i Ukrajini proslavlјa se ubrzo posle letnje dugodnevnice i koji je, u Ukrajini, neposredno vezan i sa pletenjem venčića od letnjeg cveća, u stvari prvobitan paganski ritual plodnosti.

Rituali sa branjem ivanjskog cveća i drugih bilјaka predstavlјaju jedan od najstalnijih opšteslovenskih elemenata ovog obreda, a o berbi bilјa i pletenju venaca na taj dan svedoči mnoštvo srednjovekovnih izvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *