NBS: Banke da ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća rate

Kako se udar korona krize tek očekuje, srpska centralna banka je rešila da već sada pokuša da predupredi najgore – da se finansijski sistem uruši jer ljudi ne mogu da plaćaju rate kredita.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je dve odluke kako bi se građanima olakšali uslovi otplate određenih kredita.

Ove odluke bi trebalo da podstaknu banke da dužnicima ponude refinansiranje ili promenu datuma dospeća poslednje rate potrošačkih, gotovinskih i ostalih kredita, a koji su odobreni do 18. marta 2020. godine. Stambeni krediti i minus po tekućem računu, koji je takođe kredit, ne potpadaju pod ovu odluku.

Banke sada mogu da, bez rezervisanja dodatnih sredstava, produže rokove na dodatne dve godine u odnosu na dosadašnje rokove (do 7 godina za kredite u toku ove godine, do 6 godina u toku 2021. godine i do 8 godina za potrošačke kredite odobrene za kupovinu motornih vozila nevezano za godinu)

I, dodatno, olakšice se mogu dati klijentu kome rata kredita i nakon primenjenog refinansiranja (odnosno smanjivanja iznosa rate zbog produženja roka otplate) kreditno opterećenje prihoda ostaje veće od 60 odsto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *