Hrubik: Nastavićemo da jačamo socijalnu politiku

POSEBNO SAM PONOSAN NA DEČJU SOCIJALNU POLITIKU
• U fokusu našeg rada svakako će biti lokalna putna infrastruktura, komunalna pitanja i rad na novim investicionim projektima, kao i podjednak razvoj svih naseljenih mesta opštine
• Posle Crepaje, radne zone i u Padini i Debeljači
Pre nego što je voljom novog saziva Skupštine opštine Kovačica izabran za predsednika ove opštine, obavljao je funkciju zamenika predsednika, u vreme kada je predsednik opštine bio Milan Garašević.

Od 21. avgusta, Milan Garašević, sem što će biti i poslanik Skupštine AP Vojvodine, na funkciji je i predsednika Skupštine opštine Kovačica, dok je na čelu opštine Jaroslav Hrubik.

• Odnedavno ste na čelu opštine Kovačica. Šta su bili vaši prvi potezi na funkciji predsednika opštine i šta će biti u fokusu Vašeg rada tokom ovog mandata?

Iako sam sada predsednik Opštine Kovačica, prethodno sam obavljao funkciju zamenika predsednika opštine i znao sam kolika je odgovornost koja me je čekala. Zahvaljujem se na poverenju koje mi je ukazao prethodni predsednik opštine Kovačica, Milan Garašević, koji sada zastupa interese naše opštine i svih građana Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine, i naravno zahvaljujem se Srpskoj naprednoj stranci.
Moj posao koji sam obavaljao ranije se nastavlja, građani su nam dali poverenje i podršku da sprovedemo u delo sve što je u sklopu našeg programa razvoja opštine. Ravnomerno ćemo ulagati, koliko nam to budžet dozvoli, u sva naseljena mesta. Nastavljamo i politiku otvorenih vrata, razgovaraćemo sa građanima i na taj način usmeravati razvojne ciljeve. U fokusu će svakako biti lokalna putna infrastruktura, komunalna pitanja i rad na novim investicionim projektima.

Jaroslav Hrubik

• Koji su to investicioni projekti u toku, a koji su projekti u planu kako bi se što više privukli investitori i otvorila nova radna mesta u vašoj opštini?

Nažalost, opština Kovačica je u prošlosti bila uskraćena za nove investicije. Nijedan investitor nije mogao da dođe u našu opštinu, bez obzira na sve pogodnosti, jer naša opština nije imala radnu zonu. Najvažniji posao u prethodnom mandatu je upravo bio da se radna zona oformi. Nakon prvog mandata mi imamo radnu zonu, u Crepaji, u koju je uloženo 80 miliona dinara. A prvi preduslov za dolazak investitora je upravo to.
Pored toga, građani su izrazili želju i potrebu da se radne zone oforme i u Padini i Debeljači, što je i bio deo našeg programa, tako da nastavljamo u pravcu stvaranja povoljnog poslovnog okruženja. Moram da naglasim, da radne zone ne moraju nužno da budu namenjene velikim i srednjim preduzećima koja dolaze van naše opštine, već i našim lokalnim poljoprivrednim proizvođačima koji imaju želju da svoj posao i proizvodnju razvijaju i unapređuju.

Sa direktorom vetroparka
 • Što se socijalne politike tiče, koje su to mere i aktivnosti koje će lokalna samouprava preduzeti u narednom periodu kako bi rezultati te politike bili što efektniji?

Opština Kovačica ima veoma aktivnu socijalnu politiku, a posebno smo ponosni na dečju socijalnu politiku. Kada govorimo o podršci porodicama sa decom, moram da istaknem da se iz budžeta Opštine Kovačica izdvaja 20.000 dinara za novorođene bebe, svi prvaci dobijaju besplatne anatomske rančeve i deo školske lektire, 3. i 4. dete besplatno pohađa vrtić, kao i deca čiji roditelji koriste socijalnu pomoć i deca samohranih roditelja.

Deca sa posebnim potrebama imaju svog ličnog pratioca koji pomaže u nastavi, finansiramo uslugu Dnevnog boravka za mlade osobe sa invaliditetom, ali i geronto službu koja pomaže najstarijim građanima. Centar za socijalni rad se brine o uslugama Dnevnog boravka, o geronto službi i ličnim pratiocima.

Saradnja sa Centrom za socijalni rad je do sada bila besprekorna i siguran sam da će se i dalje nastaviti u istom pravcu.

Pored toga, svaki učenik koji putuje ka Beogradu, Zrenjaninu i Pančevu i od svih naseljenih mesta ka Kovačici, ima pravo na nominalni iznos od 4.000 dinara za troškove prevoza, svako drugorođeno dete u porodici ostvaruje pravo na puno pokriće troškova prevoza, kao i druge kategorije putnika iz osetljivih grupa stanovništva.

Podelili smo i auto sedišta za mališane, a roditeljima, u saradnji sa Agencijom za bezbednost u saobraćaju, obezbedili neophodnu edukaciju. Takođe, Opština je donela odluku da se pojača podrška porodicama koje imaju tu sreću da dobiju trojke, te smo trojkama iz Padine poklonili kolica, auto sedišta, jednokratnu pomoć, i sa tom praksom nastavićemo i dalje.

I na kraju, Opština Kovačica uvek daruje svoje najbolje đake knjigama i tablet računarima. I pored svih mera koje sam naveo, trudićemo se da i dalje jačamo podršku porodicama sa decom i uopšte još aktivniju socijalnu politiku u svim njenim segmentima.

• Kakvu saradnju očekujete sa Pokrajinskom vladom i Vladom Republike Srbije i gde bi njihova podrška bila najznačajnija, kada su u pitanju projekti vezani za opštinu na čijem ste čelu?

Očekujem dobar nastavak saradnje sa svim niovima vlasti, te i sa Vladom Republike Srbije i sa Pokrajinskom vladom. U prethodnom mandatu Pokrajinska vlada je putem projektnog finansiranja podržala velike i značajne projekte u opštini Kovačica – od atarskih puteva, vodovodne mreže, subvencionisanja učeničkog prevoza…
Podsetio bih da je Uprava za kapitalna ulaganja imala veliki udeo u sredstvima za postrojenja za Fabriku vode u Kovačici, takođe i u izgradnju radne zone u Crepaji sa preko 160 miliona dinara. Sredstva koja su izdvojena su izuzetno velika, a to svedoči da u rukovodstvo opštine Kovačica postoji poverenje da se svi projekti i realizuju prema planiranoj dinamici. Samo rekonstrukcija vodovodne mreže vredela je preko 130 miliona dinara, a u atarske puteve uloženo je preko 60 miliona dinara. Nastavićemo i dalje da razvijamo i putnu i komunalnu infrastrukturu.

Započeli smo radove na dva fronta, na izgradnji sportske hale u Crepaji i na rekonstrukciji Doma kulture „Mihal Babinka“ u Padini. Očekujemo podršku Ministarstva kulture, pošto je reč o najvećem domu kulture u Vojvodini.

• Bliži se kraj godine i budžet za sledeću godinu. Kakav budžet je potreban opštini Kovačica za narednu godinu?

Trudili smo se da se prema budžetu odnosimo domaćinski i uspeli smo u veoma teškim trenucima za čitavu našu zemlju da sačuvamo stabilnost. Za narednu godinu nastavljamo sa razvojnim budžetom opštine Kovačica, nadam se da ćemo uspeti da realizujemo sve što planiramo, pred nama su brojni ciljevi, ali sam siguran da ćemo uspeti da ih i realizujemo.


• Koliko ste zadovoljni dosadašnjim radom Opštinske uprave i hoće li tu biti nekih značajnijih promena kako bi ona funkcionisala još bolje, a u skladu sa potrebama građana?

Zadovoljan sam radom Opštinske uprave u prethodnom periodu. Sada je na njenom čelu nova načelnica, Tanja Bubeskov, naš tim je sada još jači i snažniji i nastavljamo napred, u službi građana, kao njihov istinski servis.
Građani su dali svoje mišljenje na prethodnim izborima, podržali su našu politiku i siguran sam da ćemo uz podršku i drugih organa vlasti uspeti da realizujemo sve ono što smo i predvideli našim ambicioznim razvojnim planom.

Izvor: Star 013

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *