Za koga važi radno vreme do 18, a za koga do 21?

Kraće radno vreme

Skraćenje radnog vremena do 18:00 časova restoranima, kafićima, barovima, klubovima, kladionicama i tržnim centrima – tačno tako glasi nova mera koja na snagu stupa danas.

* Radno vreme do 18 sati važi za: restorane, kafiće, barove, klubove, kladionice i tržne centre. Takođe, za pozorišta i bioskope, odnosno ustanove kulture, važi režim rada do 18 časova, što znači da poslednja projekcija/predstava mora da se završi do tog vremena.

* Radno vreme do 21 sat važi za: prodavnice prehrambene robe i kioske, frizere, butke, kao i druge zanatske radnje koje se ne nalaze u tržnim centrima. Ovo se takođe odnosi i na banke, pošte i teretane.

* Neograničeno radno vreme: apoteke, benzinske satnice za prodaju goriva i ugostiteljski i drugi objekti koji vrše dostavu hrane mogu da rade 24 časa.

Maska jeste obavezna

Obavezno i bezuslovno korišćenje lične zaštitne opreme (nošenje zaštitne maske) u zatvorenom prostoru, kao i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde se ne mogu izbeći međuljudski kontakti – takođe je mera.

Nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru je nešto što se ne menja tokom trajanja cele epidemije, međutim sve se češće govorilo i o maskama na otvorenom.

To je bila preporuka koju je struka svakodnevno naglašavala, a i sada se kao obavezna mera ističe da su maske obavezne i na otvorenom prostoru u onim situacijama gde je nemoguće održati fizičku distancu.

Dakle, ukoliko čekate u redu (pošti, banci, prodavnici), nalazite se u pešačkoj zoni ili bilo kom drugom mestu gde je nemoguće održati socijalnu distancu od 1,5 metar maska je obavezna.

Okupljanja do 5 osoba

Zabrana svih javnih okupljanja s prisustvom više od pet osoba, u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Od ove mere izuzeti su radne organizacije, školske ustanove, prodavnice, tržni centri i slični objekti, za koje važi propisano ograničenje broja prisutnih osoba u svakom trenutku u odnosu na kvadraturu objekta minimum četiri metra kvadratnih po osobi.

Ova mera stupila je na snagu 6. novembra, te i dalje važi, a o njoj je tada govorila i dr Darija Kisić Tepavčević.

– Zabrana se odnosi na okupljanje na javnim manifestacijama, što se odnosi na proslave, kongrese i seminare. Misli se na organizovana okupljanja. Ne odnosi se na školsku i radnu sredinu – naglasila je tada ona.

Ovim se dakle zabranjuje svako organizovano okupljanje, što se najpre misli na proslave i privatne žurke, ali i na svako drugo prisustvo više od pet osoba.

Rad od kuće

Iako se ranije o ovome malo govorilo, jedna od novih mera je omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao je danas, komentarišući nove mere da su dva razloga u ovom slučaju presudna.

– Među merama je da se omogući rad od kuće i to iz dva razloga da ljudi ne prave kontakte i da rasterete gradski prevoz – rekao je on.

Ostaje pitanje koliko je u pojedinim delatnostima moguće da se ova mera i primeni.

To se najpre odnosi na državne organe, poslove koje imaju svakodnevne kontakte sa strankama gde je gotovo nemoguće omogućiti rad od kuće.

Ipak, kako je navedeno da se mera odnosi na omogućavanje rada od kuće svim zaposlenima kod kojih to radni proces dopušta, određeni zaposleni moraće i dalje, uprkos ovoj meri da svakodnevno odlaze na posao.

Pored gradskog prevoza, kontrola će biti pojačana i u slučaju kućne izolacije, kućnog karantina odnosno samoizolacije, kao i svih ostalih protivepidemijskih mera koje su na snazi.

Kućna izolacija se propisuje kao protivepidemijska mera izdvajanja inficiranih osoba bez simptoma ili sa simptomima bolesti koja ne zahteva lečenje u bolnici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *