Šta kada se zarazi jedan član porodice?

Člana domaćinstva kod koga je potvrđen korona virus, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, treba izolovati u jednoj prostoriji, navodi epidemiolog Instituta “Batut” Violeta Rakić. Dodaje da zajedničke prostorije treba dezinfikovati nakon što ih koristi zaražena osoba.

Violeta Rakić je navela da, kada je jedan član domaćinstva pozitivan, ostali moraju u kućni karantin od 14 dana. Ona dodaje da, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, člana porodice kod kojeg je potvrđen korona virus, treba smestiti u posebnu prostoriju. 

“Potpuno smo svesni da ne živimo u stanovima koji imaju preko 100 i 200 kvadrata. Ono što je neophodno to je da se sve osobe koje se nalaze u tom zajedničkom domaćinstvu, a koje su sada stavljene u tzv kućni karantin u trajanju od 14 dana od pojave potvrđenog slučaja njihovog člana domaćinstva, ukoliko to mogućnosti dozvoljavaju, odvoje od pozitivne osobe”, objašnjava. 

Violeta Rakić, Institut Batut

Dodaje da mnoge porodice imaju jedno kupatilo i da u tim slučajevima treba vršiti dezinfekciju te prostorije alkoholom nakon svakog ulaska pozitivne osobe u nju. 

“Oni, normalno, moraju da koriste neke zajedničke prostorije kao što su – hodnik, toalet, kuhinja. I ono što bi bila naša preporuka to je da, kada ta osoba mora da ode do toaleta ili kuhinje, hodnika, nosi masku i da sve predmete koje je dodirnula – slavine, kvaka, tuš prebriše 70-postotnim alkoholom”

 objašnjava Rakić.

 Preporučuje da se hrana zaraženoj osobi ostavlja ispred vrata i ističe da imamo dobrih primera gde su članovi domaćinstva poštovali sve savete i nisu se zarazili iako su živeli sa osobom kod koje je potvrđen korona virus.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *