U ponoć počeo sa radom kontakt centar za prijavu građana za novčanu pomoć

Kontakt centar preko kog građani mogu telefonom da se prijave za novčanu pomoć iz budžeta države počeo je da radi u ponoć.

Broj telefona kontakt centra je 0800 101 100 i taj poziv je besplatan.

Novčana pomoć iz državnog budžeta iznosi 60 evra i biće isplaćivana u dva navrata, u maju i novembru.

Građani će u kontakt centru čuti automatski snimljen glas, koji će ih voditi kroz ceo proces prijave, saopštilo je Ministarstvo finansija u utorak.

Elektronska prijava putem portala Uprave za trezor, na adresi idp.trezor.gov.rs, počela je 28. aprila i do sada se za ovu meru ekonomske pomoći države građanima, prijavilo preko tri miliona ljudi.

Prijava traje do 15. maja.

Pravo na novčanu pomoć države u iznosu od 60 evra, odnosno dva puta po 30 evra, imaju punoletni državljani Srbije, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, sa važećom ličnom kartom na dan 23. aprila 2021. godine, kada je stupio na snagu Zakon o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije bolesti kovid-19.

Кorisnici penzije, primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija ne treba da se prijavljuju jer će njima pomoć biti automatski uplaćena.

Penzioneri će prvih 30 evra dobiti u četvrtak, 6. maja, dok će drugih 30 evra dobiti u novembru mesecu.

Dodatno, penzioneri će u septembru dobiti još 50 evra.

Primaoci novčane socijalne pomoći i lica u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija dobiće prvih 30 evra u petak, 7. maja.

Isplate za ostale punoletne građane koji su se prijavili za ovaj vid podrške države, počeće od 12. maja i, kako se očekuje, biće završene do 20. maja.

Ova mera podrške građanima se sprovodi u okviru trećeg paketa pomoći građanima i privredi u cilju ublažavanja ekonomskih posledica pandemije korona virusa, navelo je Ministarstvo finansija.

Treći paket podrške vredan je 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *