Planeta dvorište predstavljena u Kovačici

Skoro se ni za jedan događaj nije tražila karta više nego za jučerašnju promociju knjige Olivere Balašević Planeta dvorište. Pred publikom u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici teatarski je predstavljena knjiga za koju kažu da je roman- bajka, a sama Olivera svedoči da je to tek prva knjiga koju je imala strpljenja da napiše.

Emotivno i sanjalački, Olivera svedoči o Kovačičankama koje su sačuvale njenu majku, a time nju i njenog brata, njenu decu i njene unuke danas. Oliverina majka, Pelka, bilo je ratno siroče koje je boravilo u kovačičkom sirotištu. Prema svedočenjima Pelke, Kovačičanke su u to vreme pokazale humanost i solidarnost sa ratnim siročadima. Svake nedelje, u vreme nedeljnog ručka, donosile bi im bunar kifle i trebile vaši iz njihove kose. Seća se njena majka, da bi često osetila kako suze humanih žena padaju na njeno teme. Kada je iz Kovačice sa jednim koferom pošla dalje u svet, mislila da je da je ceo svet human kao Kovačica. Ali…

Iz planete dvorišta Gimnazije u dvorište Olivere Balašević

Olivera Savić Balašević posetila je Gimnaziju Mihajlo Pupin u Kovačici gde su za nju poseban program pripremile učenice ove škole i otpevale joj splet pesama na 4 jezika. Iz Gimnazije je ponela monografiju i cvetni aranžman sa semenskim biljem i tradicionalnim cvetnim vrstama kako bi ga iz kovačičkog dvorišta posadila u svoje dvorište. Kao poklon, autorka Planete dvorište poklonila je vanil krancle i primerke svoje knjige za biblioteku Gimnazije Mihajlo Pupin iz Kovačice.

Članska karta iz Opštinske biblioteke Kovačica

Nakon Gimnazije, Olivera je posetila Opštinsku biblioteku Kovačica, razgovarala sa direktorom Slobodanom Stevanovskim, razmenila mišljenja i iskustva o pronalaženju građe vezane za sirotište u Kovačici i, takođe poklonila je i Opštinskoj biblioteci Kovačica par primeraka svoje knjige. Na poklon dobila je i člansku kartu kovačičke biblioteke.

Emotivni susret sa sirotištem

Autorka knjige Planeta dvorište obišla je i kovačičko sirotište. Susret sa mestom na kom je odgajana njena majka bio je izuzetno emotivan.

Teatarsko predstavljanje knjige Planeta dvorište je održano u Galeriji naivne umetnosti u Kovačici, a pred samom Galerijom stvorio se red poštovalaca koji su želeli da prisustvuju, međutim, to je bilo onemogućeno usled ograničenog broja mesta. Ovo je razlog, kako sama svedoči, da Olivera ponovo dođe u Kovačicu i predstavi svoju knjigu svim zainteresovanim čitaocima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *