Predstavnici rumunskog parlamenta prvi put u Uzdinu

Delegacija rumunskih senatora, predvođeni predstavnicima Nacionalnog saveta Rumunske nacionalne manjine u Srbiji, posetili su danas Južni Banat sa ciljem da se upoznaju sa aktivnostima Rumuna sa ovih prostora, ali i sa problemima sa kojima se susreću. Oni su posetili rumunske institucije sa teritorije Grada Pančeva i Vršca kao i opštine Alibunar i Kovačica.

U sastavu delegacije bili su Viorel Ričard Badea, predsednik Komisije za kulturu i član Saveta Evrope komiteta za jednakost i nediskriminaciju, Klaudiu Ričard Terziu, predsednik komisije za Rumune van granica i Monika Kristina Anisie, predsednika komisije za obrazovanje, omladinu i sport u Rumuniji.

Delegacija iz Rumunije posetila je i opštinu Kovačica i sastala se sa predsednikom opštine Kovačica, Jaroslavom Hrubikom, Stelianom Balanom zamenikom predsednika SO Kovačica i predsednikom Saveta rumunske nacionalne manjine, Danielom Magduom.

Na sastanku koji je održan u opštini Kovačica, razgovaralo se o razvojnim projektima koji bi uticali na poboljšanje života rumunske nacionalne zajednice koja živi na teritoriji opštine Kovačica.

U uzdinskoj galeriji

Delegacija Rumunije nastavila je obilazak opštine Kovačica u Uzdinu i posetila Rumunsku pravoslavnu crkvu i Dom kulture Doina. ovom prilikom saznali su brojne pojedinsti o kulturi i verskom identitetu Rumuna koji žive u Uzdinu i na teritoriji opštine Kovačica. Dom kulture Doina nagrađen je diplomom za zasluge u oblasti očuvanja kulture i narodne baštine.

Ponosna sam što su predstavnici rumunskog parlamenta obišli Dom kulture Doina prvi put i nadam se da odavde nose lepe utiske

istakla je direktorka ovog kulturnog zdanja, Katarina Ekovoju Ramjanc
Oduševljeni hramom Rumunske pravoslavne crkve

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *