80 godina od početka antifašističkog ustanka obeleženo i u Crepaji

Obeležavanje Dana borca je organizovao Savez udruženja boraca Narodno oslobodilačkog rata (SUBNOR) u sklopu obeležavanja 80 godina od početka antifašističkog ustanka. Obeležavanje je organizovano i u Crepaji.

Opština Kovačica, Savet Mesne zajednice Crepaja i članovi Saveza udurženja boraca orgnizovali su obeležavanje ovog važnog datuma za brobu protiv antifašizma ispred spomenika palim borcima iz dva rata – iz Prvog svetskog rata i Drugog svetskog rata.

Polaganju venaca prisustvovao je zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, direktor Doma kulture Mita Živkov Lala, Nikola Kosovac, predsenik Saveta Mesne zajednice Kovačica, Dragan Jovanov, predstavnici penzionera Crepaje.

Nadam se da naša budućnost neće trebati nove borce, što ne znači da ne treba da negujemo sećanje na sve one koji su svoj život dali da bismo mi danas uživali u slobodi. Mi, kao lokalna samouprava i mesna zajednica, treba da čuvamo istoriju koja je deo našeg mesta kako bi naši naraštaji znali čiji su potomci, rekao je Dragan Jovanov, predsednik Saveta Mesne zajednice Crepaja i dodao: sada je vreme da gradimo škole i vrtiće i da gledamo u mirnu budućnost, a opet sve to zahvaljujući našim borcima kojih se danas sećamo.

ističe Dragan Jovanov, predsednik Saveta MZ Crepaja.
Kultura sećanja na koju moramo raditi

Takođe, SUBNOR organizovao je u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalna i boračka pitanja i centralnu državnu ceremoniju ispred Muzeja 4. juli.

Dana 4. jula 1941. godine u Beogradu je održana sednica Politbiroa Centralnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije, na čelu sa Josipom Brozom Titom, na kojoj je doneta odluka o podizanju oružanog ustanka protiv fašista i njihovih pomagača.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *