Uskoro nova oprema za Dom zdravlja Kovačica putem projekta EU

Opština Kovačica je, pored projekta prekogranične saradnje Zeleni Koridor Banata (Banat Greeenway) koji za zadatak ima korišćenje turističkih resursa i njihovu konverziju u turističke proizovde, učesnik još jednog važnog projekta pod nazivom Povećanje kvaliteta medicinskih usluga za prekogranične zajednice.   

Projekat se realizuje u okviru Programa Interreg-IPA CBC Rumunija – Srbija, koji finansira Evropska unija. Program se fokusira na razvoj graničnog područja dve države, i to konkretno na zdravstvenu zaštitu i socijalnu infrastrukturu, a sprovode ga opština Berlište iz Rumunije i opština Kovačica iz Srbije i planirano je da traje dve godine.

Nova medicinska oprema za dve opštine

U okviru ovog projekta renoviraće se dispanzer u Berlištu, nabaviti medicinska oprema za Berlište i medicinska oprema i nameštaj za Dom zdravlja Kovačica. Cilj je poboljšanje medicinskih uslova putem inovativnih, visoko kvalitetnih usluga koje će biti stalne i uvek raspoložive građanima.

Prevencija kao važan deo brige o zdravlju

Bitan deo projekta je medicinska edukacija i prevencija, gde obe opštine imaju planirane aktivnosti za promovisanje zdravog života i omogućuju što većem broju građana pristup kvalitetnim medicinskim uslugama. U skladu sa tim, opština Kovačica i Dom zdravlja Kovačica su organizovali i seminar o zdravlju i prevenciji.

Ukupna vrednost projekta je blizu 420 hiljada evra, od toga Evropska unija je preko Interreg programa odobrila preko 120 hiljada evra za opštinu Kovačicu. Čak 85% od navedene sume finansira EU a 15% opština Kovačica.

Kako je najavljeno iz opštine Kovačica, uskoro se očekuje I dopremanje nove medicinske opreme u Dom zdravlja Kovačica putem pomenutog programa, o čemu ćemo čitaoce takođe izvestiti. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *