Lokalni akcioni plan za mlade – prilika za razvoj veština

Skupština opštine Kovačica usvojila je novi Lokalni akconi plan za mlade za period 2022 – 2026.

Prema rečima predsednika opštine Kovačica, Jaroslava Hrubika, koji govori u uvodnoj reči ovog strateškog dokumenta:

Strateško planiranje, održivi rezultati i predviđanje budućeg razvoja je osnovni zadatak Lokalnog akcionog plana namenjenog mladima.
Opština Kovačica, takođe, putem donesene strategije kroz LAP želi da stvori bolje uslove za život i rad mladih.
Praćenjem aktivnosti koje su predviđene ovim dokumetnom, obezbediće se sadržaji koji su mladima neophodni i koji će im omogućiti da stiču znanja i dodatne kvalifikacije koje će im dalje omogućiti veću samostalnost i autonomiju u radu.
Kroz metodologiju i istraživanje dobijena je jasna slika o stvarnim i realnim potrebama mladih, primarno, a sekundarno, i slika u kom se pravcu kreće tržište rada na kom svoje mesto traže tek završeni učenici srednje škole i studenti.
Opštini Kovačica prioritet je stvaranje jednakih uslova za razvoj veština i hobija kod mladih u svim sferama života, ali i stvaranje uslova za rad i zapošljavanje mladih.
Jedan od naših prioriteta je i podizanje nivoa informisanja kod mladih i njihovo učestvovanje u aktivnostima koje će im obezbediti veći stepen obrazovanja.
Velika svetska pandemija uslovila je da se više bavimo očuvanjem zdravlja, te je jedan od postavljenih prioriteta i podizanje svesti mladih o značaju zdravlja i zdravog načina života.
Takođe, s obzirom na to da Kovačica ima dugu tradiciju humanosti i volonterizma, želimo da afirmišemo mlade da nastave sa praksom pomaganja i saradnje sa ustanovama i institucijama iz ove oblasti.

ističe predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik.

Opština Kovačica je multikulturalna i socijalno sigurna sredina za život i rad mladih, koja obezbeđuje sve preduslove kako za ostanak tako i za povratak svojih mladih obezbeđuji time stalni razvoj na nivou cele opštine.

Vizija će se ostvariti aktivnim nagažovanjem lokalne samouprave opštine Kovačica u institucionalnom umrežavanjem , optimalnom korišćenju lokalnih resursa i participaciji mladih, kao preduslovima za uspešnu lokalnu omladinsku politiku.

Ovim akcionim planom predviđene su brojne radionice, aktivnosti i obuke kojima je planirano da mladi razviju svoje sposobnosti kako bi se osposobili za lakše zapošljavanje.

Za potrebe akcionog plana za mlade, predstavnici Kancelarije za mlade napravili su više radionica sa kovačičkim srednjoškolcima na kojima se govorilo o planiranim aktivnostima i konceptu akcionog plana. Takođe, održana je i radionica sa relevantnim institucijama – predstavnici opštine, NSZZ, mesnih zajednica, koje su uključene u život mladih.

Finansiranje izrade Lokalnog akcionog plana obezbedio je Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *