Šta to spaja Rumunsku pravoslavnu crkvu u Uzdinu i Evangelističku crkvu u Kovačici?

Gradnja Evangelističke slovačke crkve počela je 1824. godine, a završena i osvećena 1828. godine. Crkva je delo Sudaja i Gunza, arhitekata iz Temišvara. Dugačka je 42 a široka 18 metara, i pripada stilu poznog baroka. Ono što spaja dve crkve u opštini Kovačica – Rumunsku pravoslavnu i Evangelističku je rad Konstantina Danila.

Unutrašnjost evangelističkog hrama je obogaćena monumentalnim oltarom sa slikom Konstantina Danila (Daniela). Ova slika je jedina slika Konstantina Danila koja je naručena za nepravoslavne hramove, i na njoj je predstavljen Isus u Gecemanskoj bašti sa anđelom, i kao izuzetno umetničko delo, pod zaštitom je države i predstoji mu restauracija.

Najveća materijalna vrednost crkve Svetog velikomučenika Đorđa u Uzdinu je ikonostas koji je naslikao takođe Konstantin Danilo (Daniel) i ovo je jedina Rumunska pravoslavna crkva sa njegovim radom.

Crkvena zvona u Kovačici na Evangelističkoj crkvi, ukupno 3, datiraju iz 1848. godine, a sat i crkvene orgulje su iz 1915. godine.

Pročitajte i Barokni ikonostas nemerljive vrednosti u hramu u Uzdinu

Hram kao centar duhovnog života

U slovačkom Evangelističkom hramu, osim bogosluženja, neretko održavaju se i brojni koncerti ozbiljne muzike. Hram se odlikuje izuzetnim akustičnim svojstvima, naručito pogodnim za horsko pevanje. Slovački evangelisti su Algzburške veroispovesti, sličnoj Katoličkoj crkvi, ali ima sličnosti i sa srpskom pravoslavnom crkvom po liturgiji i bogosluženju.

Tu su saradnje sa drugim crkvama, odnosno, ljudima drugih veroispovesti kao što su baptisti, metodisti i drugi koji su nastali kasnije iz reformacije u 18. i 19. veku.

Zanimljiv podatak je da su od 1970. godina zastupljene i žene kao sveštenici. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *