Nisi sama, prijavi nasilje 0800-10-10-10

Sa ciljem ukazivanja na problem nasilja nad ženama, 25. novembar se obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan je ujedno i prvi dan kampanje 16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja.

Niste same – imate podršku

Primena zakona o sprečavanju nasilja u porodici iz 2016. godine je olakšala sprovođenje mera i zaštitu žrtava od nasilja u porodici.  Nasilnik može biti sankcionisan u roku od 48 sati, a mere mogu biti produžene do 30 dana. Nasilnik takođe može biti iseljen iz porodice ili mu može biti izrečena mera zabrane prilaska žrtvi. Do 2016. godine je Centar za socijalni rad je imao organizatorsku ulogu kada je reč o sankcionisanju nasilja u porodici, a od iste godine, sa promenom zakona,  tu ulogu ima javno tužilaštvo, navodi Radoslava Erski, voditelj slučaja u Centru za socijalni rad Kovačica.

Prijavite nasilje na vreme  – zaštitite sebe i svoju porodicu

Tokom 2021. godine se beleži rast broja nasilja na teritoriji naše opštine Kovačica na čak 160 slučajeva. Prethodne, 2020. godine beleži se 116 prijava.

Gotovo je neverovatno da među prijavama može da se dogodi da bude i lažnih, zbog zloupotrebe, ali svaki slučaj biva razmotren bez pretpostavki i predrasuda.

Prijava nasilja je prva pomoć žrtvi i sprečava dalje zlostavljanje. Snažna je preporuka da žene ne trpe nasilje u porodici I potrebno je da ga blagovremeno prijave radi sopstvene zaštite i kako bi nadležne ustanove pravovremeno reagovale.

  • Jedinstveni SOS telefon za Vojvodinu
    0800-10-10-10, 
    besplatan poziv radnim danima od 10 do 20h
  • Pančevo – Sigurna kuća i SOS telefon
    0800/100-113, svakog radnog dana od 9h do 19h, poziv je besplatan za pozivaoce

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *