Radionice za prevenciju nasilja, ali razgovor i kontrola

Kao što je poznato, povodom tragedije koja se nedavno dogodila u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u Beogradu, Vlada Republike Srbije donela je niz mera prvenstveno radi zaštite dece.

Neke od odredaba Vlade, one koje se tiču školskih policajaca, sprovode se i u obrazovnim ustanovama na teritoriji opštine Kovačica.

Nina Stanižan, predsednica saveta direktora škola opštine Kovačica kaze da je u svakoj obrazovnoj ustanovi prisutan po jedan pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova koji je prvenstveno tu da se brine o bezbednosti, ali i da porazgovara sa decom ukoliko imaju neki problem. Tu su i pedagozi i psiholozi koji su dostupni svim đacima. Predsednica Aktiva direktora škola, Nina STanižan, navodi da će u narednom periodu biće organizovane edukativne radionice u okviru kojih će se govoriti o vršnjačkom nasilju.

U izjavi za Radio televiziju opštine Kovačica, psiholog Tijana Ban kaže da je u prevenciji nasilja bitna komunikacija sa decom u okviru porodice. Ističe da su roditelji ti koji bi trebalo da prepoznaju problem i suoče se sa njim. Razgovor i kontrola deteta je od ključnog značaja. Moderne tehnologije i dostupnost raznih sadržaja koji nisu namenjeni deci je veliki problem. Saradnja Centra za socijalni rad sa roditeljima i obrazovnim ustanovama je od velike važnosti, jer samo na taj način problem moze biti rešen kako ne bi došlo do tragedije kojoj smo bili svedoci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *