Vučević položio vence na spomenik Tiboru Cerni

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević položio je danas u Debeljači venac na spomenik palom borcu Tiboru Cerni, koji je poginuo 1999. godine u bici na Košarama. Pored ministra, porodice Cerna, predstavnika SUP-a, vence su položili i predsednik opštine Kovačica Jaroslav Hrubik, zamenik predsednika opštine Kovačica, Petar Višnjički, Milan Garašević, predsednik SO Kovačica, Miroslav Tomaš, odbornik SO Kovačica, predsednik Saveta MZ Debeljača, Stevan Lazički i predstavnici boračkih udruženja.

Ministar Vučević tom prilikom rekao je da postoje dve smrti, jedna je fizička, a druga, bolnija, ona kada vas ljudi zaborave.

Danas smo svedoci da Tibor Cerna nije doživeo tu trajnu smrt, a to je smrt zaborava i da postoje njegovi saborci, njegova porodica koja je najviše propatila zbog herojskog stradanja Tibora, ali i njegovi meštani, njegove komšije iz Debeljače iz opštine Kovačica, ali i mnogi iz cele Srbije koji su svesni šta je značila ta žrtva i da je Tibor Cerna jedan od junaka sa Košara, jedan od 108 koji su ostali na Košarama na večnoj straži, pripadnik herojske 125. motorizovane brigade – rekao je ministar Vučević.

Prema rečima ministra Vučevića nikada ne smemo da zaboravimo one koji su branili našu zemlju kada je to bilo potrebno.

Nešto što ne smemo da zaboravimo, ne zato što želimo da prizivamo neke nove sukobe, nego prosto ne smemo da zaboravimo one koji su bili najhrabriji među nama, najverniji i najodaniji našoj državi. Za mene koji dolazim sa severa naše države čast je da budem ovde. Jedan čovek iz Banata, pripadnik mađarske zajednice je branio Srbiju kao svoju voljenu otadžbinu, jer su ga tako roditelji vaspitali, jer je bio takav čovek. Bio je veliki čovek i zbog toga neka mu je večna slava i večan pomen! – rekao je ministar Vučević.

Ministar Vučević venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Miroslava Talijana, a vence su položili i članovi porodice, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici lokalne samouprave i boračkih udruženja. Nakon polaganja venaca, ministar odbrane obišao je porodicu i razgovarao sa članovima porodice heroja sa Košara.

Predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik, izjavio je ovom prilikom:

U vremenima kada je srpski narod bio izložen brojnim iskušenjima i napadima na svoju slobodu, Tibor Cerna je hrabro učestvovao u odbrani našeg naroda i naše zemlje.
Tibor Cerna je izrazio najviše moguće poštovanje prema svojoj zemlji, svojoj porodici i svim građanima Srbije. Njegov podvig neće biti zaboravljen i ostaje inspiracija za sve nas da ostanemo jedinstveni i hrabri u odbrani naših vrednosti. Danas, polaganjem venaca na spomenik Tiboru Cerni, odajemo počast njegovom herojstvu i hrabrosti. Njegova žrtva ostaje kao zalog za našu budućnost i poziv da uvek budemo spremni da branimo svoju zemlju i svoje građane putem dijaloga za mir u budućnosti.
Neka Tibor Cerna bude večno zapamćen kao heroj koji je žrtvovao svoj život za našu zemlju i naš narod – istakao je predsednik opštine Kovačica, Jaroslav Hrubik.

Vojnik Tibor Cerna kao komandir streljačkog odeljenja 125. motorizovane brigade učestvovao je u odbrani SR Jugoslavije za vreme NATO agresije. Poginuo je u odbrani karaule Košare kod Đakovice 1999. godine, a posthumno je odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2017. godine u Debeljači otkrio spomenik Tiboru Cerni.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *