Evo ko su laureti opštine Kovačica i zašto su im dodeljene nagrade

U prostorijama Galerije naivne umetnosti u Kovačici 27. aprila dodeljene su nagrade laureatima prema konkursu Saveta za kulturu opštine Kovačica za doprinos u kulturi u 2022. godini. Čak 32 nagrade su dodeljene za likovno, književno, muzičko stvaralaštvo, multimediju, najbolji projekat, doprinos u oblasti izvornog narodnog stvaralaštva, nagrade za životno delo i dodeljena je specijalna nagrada za realizaciju izložbe o Pupinu, Milankoviću i Tesli u Poreču.

Foto: Opština Kovačica

Predsednik Saveta za kulturu opštine Kovačica, Branislav Atanacković, ocenio je da je sve proteklo uspešno i da su nagrade dodeljene zaslužnim laureatima. Plakete su dodeljivali Slobodan Stevanovski, direktor Opštinske biblioteke Kovačica, Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici i Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica.

U oblasti knjiženog stvaralaštva i žurnalistike nagrade je dodeljivao direktor Opštinske biblioteke Kovačica, Slobodan Stevanovski.

1. Na predlog Doma kulture Mita Živkov Lala iz Crepaje nagrađuje se Jasmina Isajlov iz Crepaje. Autorka brojnih proznih i poetskih dela, slikarka I baštinarka tradicije i kulture mesta Crepaja. Osvajala je veliki broj nagrada kako na lokalnim konkursima, tako i na internacionalnim. Autorka je dve knjige, knjge Joca i Sećanja XX veka.

2. Na predlog Opštinske biblioteke Kovačica nagrađuje se Elenka Đuriš iz Padine kao pojedinac u kategoriji književno stvaralaštvo. Više puta osvajala nagrade na konkursu Kovačički mozaik, stalni je saradnik biblioteke u Padini, autor recenzije o književnom stvaralaštvu Mihala Babinke, piše za odrasle I decu, a 2022. godine objavila je i svoju prvu knjigu. Iz oblasti umetnosti pisala je tutorijale za poljski časopis. Njeni književni radovi praćeni su skulpturom, fotografijom i ilustrcijama. Nagrađena prvom nagradom na konkursu Mihajlo Pupin – naučnik, rodoljub I humanista za skulpturu Srce Mihajla Pupina.

3. Nagrađuje se Martin Prebuđila iz Stare Pazove na predlog Galerije naivne umetnosti iz Kovačice. Nagrađen je kao istaknuti novinar, pisac i kulturni radnik. Objavio je 6 zbirki pesama na slovačkom jeziku, dve zbirke priča za decu, dva romana, objavio je i knjigu o doajenu vojvođanskog i srpskog pozorišnog života Juraju Ondriku – Život kao veliko pozorište. Dobitnik brojnih nagrada, član više udruženja književnika, prevodilac i urednik.

4. Na predlog Opštinske biblioteke nagrađuje se Jano Žolnaj Kovačica. Rođen je u Kovačici, živi i radi u Novom Sadu. Sem redovnog posla aktivan je na kulturno-umetničkom polju vojvođanskih Slovaka. Bavi se pozorištem za decu i dečijom literaturom. Njegove knjige Čaroslovnik i Mišozemštan su rado čitane kako od strane dece, tako i odraslih, dok RTV Vojvodina po njima snima edukativne dečije predstave u kojima Jano Žolnaj i glumi. Za svoj rad dobitnik je brojnih nagrada u Republici Slovačkoj i Srbiji. Informisanje javnosti je neraskidivo povezano sa kulturom. Naime, putem medija kao što su televizija, novine, radio, internet i društvene mreže, javnost dobija informacije o kulturnim dešavanjima, umetničkim izložbama, koncertima, festivalima, tradiciji, običajima i drugim kulturnim aktivnostima. Bez pravovremenog i kvalitetnog informisanja, kulturna događanja bi bila manje posećena i manje bi bile poznate javnosti, a samim tim i manje vrednovana. U oblasti žurnalistike, ove godine nagrađeno je troje medijskih profesionalaca.

5. Na predlog Doma kulture Mihajlo Pupin iz Idvora nagrađuje se Milorad Mitrović iz Kanjiže. Rad gospodina Mitrovića odlikuje gotovo decenija novinarskog rada na teritoriji južnog Banata. Putem svog rada promovisao je aktivnosti opštine, kulturne manifestacije I događaje kao novinar lista Dnevnik.

6. Na predlog službe za informisanje opštine Kovačica nagrađuje se Jasmina Petković, glavna i odgovorna urednica RTV Pančevo. Jasmina Petković je svojim radom na Regionalnoj televiziji Pančevo osigurala da se kulturna događanja u opštini Kovačica prezentuju na najbolji mogući način, što je doprinelo boljoj promociji i povećanju interesovanja javnosti. Njeni prilozi su informisali i edukovali gledaoce o bogatoj kulturnoj baštini ovog kraja, približavajući ih kulturi kako ona ne bi bila nepravedno zanemarena i zapostavljena.

7. Na predlog Radio televizije opštine Kovačica, nagrađuje se urednica Televizije opštine Kovačica, Ana Suhanek. Ana Suhanek je putem različtih tv i radio foramta uspela da promoviše kulturu nacionalnih manjina i putem informisanja da da svoj doprinos očuvanju kulturne baštine. Njen rad je neretko bio i podsticaj je za novinare i druge medijske profesionalce da se više fokusiraju na ovu oblast izveštavanja. Kroz svoj rad, ona je podstakla i očuvanje kulturne baštine, kao i njeno unapređenje.

U oblasti vizuelnog staralaštva i multimedije: 1. Na predlog Galerije naivne umetnosti nagrađuje se Dr Jaroslav Kralik Kovačica. Iza rada gospodina Kralika stoje brojne nagrade I pohvale za fotografiju, za koje se dobijaju poeni u Foto Savezu Srbije. „Paunovo pero“, „Čovek i energija 2015“, „Žisel“, Ivanovo, „Dacia“ SRAF, „Varadium“ Oradea, „Nagradu publike“ Jaša Tomić, „Master of light“ Kragujevac. Trenutno je član foto kluba Constantin Sozdean koji deluje u sastavu SLA „Tibiscus“ iz Uzdina.

Foto: Opština Kovačica

U oblasti likovnog stvaralaštva nagrade je uručila direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici, Ana Žolnaj Barca.

1. Na predlog Saveta za kulturu I Marijane Meliš, pomoćnice predsednika opštine Kovačica, nagrađuje se Ana Kotvaš iz Padine, od 1995 se bavi slikarstvom, dobitnica nagrade na 9 Bijenalu u Bukureštu, Članica je Galerije, iza sebe ima 76 samostalnih izložbi, a putem svojih slika ne dozvoljava da se zaboravi život, običaji i nošnja slovaka iz ovih krajeva.

2. Na predlog Saveta za kulturu opštine Kovačica, nagrađuje se Daliborka Marković iz Samoša. Iza sebe ima brojne kolektine, samostalne I međunarodne izložbe, slikarstvom se bavi od 1998, a vajarstvom od 2004. Radovi su joj izloženi na brojnim javnim površinama, poput skulptura Rudari, Majdan I I Majdan II. Učesnica je brojn ih zmetničkih kolonija I radionica.

3. Na predlog DK Mihajlo Pupin iz Idvora nagrađuje se Nenad Stojkov iz Beograda za svesrdnu saradnju sa ovom ustanovom kulture I neumornom radu na promociji banatske kulturne baštine I kulture putem slikarstva. Naslikao je podni mual ispred doma kutlrue u Idvoru, sa motivima banatskog karaktera. Iza sebe ima brojne samostalne I kolektivne izložbe.

Foto : Opština Kovačica

U oblasti muzičkog stvaralaštva:

1. Na predlog Osnovne škole Mlada pokolenja iz Kovačice nagrađuje se Zuzana Petrikova iz Kovačice. Zuzana je koreograf dečjeg folklornog ansambla Vločka, I profesorka razredne nastave. Nagrađuje se za veliki trud I posvećenost radu pri folklornom ansamblu, o čijim rezultatima svedoče brojni uspesi Vločke.

2. Pavel Hološ, umetnik iz Padine nominovan je od strane Saveta za kulturu. Aktivno 15 godina nastupa na festivalima. Između ostalog, Na Festivalu Padina peva pobedio je 3 puta, na Banatskom festival osvojio je dva puta prvo mesto, član je udruženja Slnečnjica gde nastupa kao pratnja folkloru.

3. Na predlog Doma kulture Jođef Atila nagrađuje se Zoltan Đeri iz Debeljače. Muzikom se bavi od malih nogu, redovni učesnik Vive festivala, prema rečima direktora DK Jožef Atila iz Debeljače, Lasla Hortija, on je nezaobilazna karika svih muzičkih manifestacija u Debeljači.

4. Na predlog Doma kulture Mita Živkov Lala iz Crepaje nagrađuje se Orkestar O.Š.Sava Žebeljan Crepaja za osvojeno prvo mesto na republičkoj smotri okresatara održanoj u Sremskim Karlovcima 22. maja 2022. godine.

5. Na predlog Osnovne škole Mlada pokolenja iz Kovačice nagrađuje se Dečiji folklorno umetnički ansambl ,,VLOČKA’’. Vločka je aktivni učesnik svih manifestacija u Kovačici, svake godine ostvaruje I međunaordnu saradnju sa folklornim ansamblima iz inostranstva gde predstavlja kulturu Slovaka iz Kovačice, ali I kulturu naše zemlje. Na zlatnoj brani osvojili su drugo mesto I srebrnu plaketu Nacionalnog saveta slovačke nacionalne zajednice. Nastupali su I pred predsednikom Slovačke Republike.

U oblasti izvorno narodno stvaralaštvo:

1. Nagrađuje se Jano Sladeček iz Padine na predlog Mesne zajednice Padina. Njegov rad ovenčan je brojnim nagradama, radio na unapređenju literarnog izraza na slovačkom jeziku, za njega se može reći da je multimedijalni umetnik. Pisao je pesme I melodije, osvajao je nagrade za kompoziciju, kao autor tekstova I melodija učestvovao je na čak 24 festivala.

2. Na predlog Doma kulture Jožef Atila iz Debeljače nagrađuje se Irena Nađ iz Debeljače. Članica Udruženja žena Bulke, bavila se prikupljanjem i čuvanjem vezova, u okvori rada udruženja posvetila se očuvanju specifičnog motiva vezanog za debeljaču, izdala je pet knjiga za izradu rukotvorina.

3. Na predlog Kulturno umetničkog društva Sveti Sava iz Crepaje nagrađuje se Branko Topolovački iz Crepaje. Jedan je od osnivača KUĐa sveti Sava iz Crepaje. Bio je rukovodilac folklorne grupe KUD-a Sveti Sava I član KUĐa Banat, KUD-a Branko Cvetković, pohađao je brojne seminare i predavanja širom zemlje kako bi unapredio svoj rad. Za crepajački kud često je govorio da je njegova druga kuća, što svedoči o njegovoj posvećenosti folkloru I očuvanju narodne tradcije.

4. Na predlog Turističke organizacije opštine Kovačica nagrađuje se Balkan Trip – TV iz Beograda zbog izuzetne saradnje ostvarene u 2022. Godini u službi promocije i očuvanja narodne baštine, kulture I tradicije svih koji žive na teritoriji opštine Kovačica.

5. Na predlog Saveta za kulturu opštine Kovačica nagrađuje se TOOK Kovačica. Turistička organizacija opštine Kovačica pobirnula se da se putem manifestacionog turizma pokaže bogatstvo zajedničke kulture koju baštini opština Kovačica. Pored svojih redovnih aktivnosti. TOOK stalno unapređuje svoj rad, radi na jačanju i razvoju turizma naše opštine, a u prilog tome govori I sve veći broj turista koji posećuje opštinu Kovačica.

Foto: Opština Kovačica

U oblasti najbolji projekti

1. Na predlog DK Mihajlo Pupin iz Idvora nagrađujemo Naučno edukativni kamp za mlade talente -Regionalni centar za talente ,,Mihajlo Pupin,, Pančevo. Nagrađuje se organizovanje I realizovan je 12. Po redu naučno edukativnog kampa, a zahvaljujući ovom projektu nadareni učenici obučavaju se u oblasti fizike I matematike I time nastavlja ideja Mihajla Pupina da Narodni dom u Idvoru postane hram nauke.

2. Na predlog Mesne zajednice Crepaja nagrađuje se za projekat Festival jabuka U.Ž.Vidovdan Crepaja. Festival se svake godine održava na verski praznik Malu Gospojinu, 21. Septembra. Uključuje brojna lokalna udruženja, ali I udruženja koja rade van opštine Kovačica. Cilj projekta je očuvanje narodne baštine, tradicionalne kuhinje I folklora, a sve uz miris jabuka i poslastica od ovog rajskog voća.

U oblasti nagrada za životno delo:

1. Na predlog Mesne zajednice Padina nagrađuje se Martin Đuriš Padina za svoj neumoran rad I zalaganje na polju umetnosti I kulture. Organizator likovne kolonije u okviru Opštinske organizacije invalida rada I najstariji član Saveta Mesne zajednice Padina. Do sada je organizovao preko 12 kolonija. Pored toga, radio je na unapređenju I modernizaciji rada opštinske uprave Kovačica.

2. Opštinska biblioteka Padina predložila je za nagradu Fedor Popov iz Padine. Pozivamo gospodina Popova da nagradu preuzme. Gospodin Popov je režiser, scenarista, prevodilac, reditelj. Režira je brojne predstave u Padini, a radio je I van granica naše opštine. On je režiser sa najviše nagrada u Srbiji. Dobitnik je brojnih specijalnih priznanja poput Plakete Đorđe Damjanov – Đekša od strane Zavoda za kulturu Vojvodine za izuzetne rezultate amaterskog pozorišta.

3. Na predlog Opštinske biblioteke Kovačica nagrađuje se Eva Taubert iz Padine. Radila na unapređenju rada lokalne biblioteke, obogatila je biblioteku sa više hiljada knjiga, I drugih nosilaca multimedije, Organizator je Babinkovih literarnih susreta, incijator susreta doktora nauka iz Padine, a radila je I na očuvanju narodne tradicije I kulture. Ostvarila je saradnju sa značajnim brojem ustanova.

4. Na predlog Galerije naivne umetnosti iz Kovačice nagrađuje se Zuzana Vereski iz Kovačice. Rad Zuzane Vereski poznat je širom sveta, sa svojim slikama predstavila se u Izraelu, Kipru, Nemačkoj, Americi, Austriji, Kini, Španiji I u Slovačkoj. Lista njenih nagrada I priznanja je dugačka I zavidna, a svojim radom predstavila je život jednostavnih I skromnih ljudi koji svoje bogatstvo čuvaju kroz tradiciju I kulturu.

5. Na predlog Doma kulture Doina iz Uzdina nagrađuje se Adam Dalea iz Uzdina. Aktivan u pozorišnoj trupi Todor Krecu Toša I član je muškog hora. Iza sebe ima brojne nagrade I prizanja za svoj rad, a danas uspešno podučava I mlade glumce. I danas je na daskama koje život znače, te je deo predstave Gospođa Ministarka.

6. Na predlog Galerije naivne umetnosti nagrađuje se Jan Njemček iz Kovačice. Jan Njemček je muzički pedagog, Bio je umetnički rukovodilac DK 3 oktobar u Kovačici, učestvovao u radu Rosičke, Maestro je do sada izgradio više stotina gudačkih instrumentata, 1995 osnovao je umetničku školu za graditelje gudačkih instrumenata na kojoj radi njegov prvi učenik, njegov sin. 1999 postao je počasni građanin Zvolena, grada u Slovačkoj u kome se nalazi škola. U svojoj kolekciji ima instrumente iz 16 veka. Pobednik festival Carevčevi dani u Velikom gradištu dobija na poklon violinu Njemček.

7. Ilona Fekete I Rozalija Čanki iz Debeljače na predlog Tursitičke organizacije opštine Kovačica nagrađuju se za svoj predan, temeljan, redovan rad i zalaganje na unapređenju i očuvanju kulturne baštine Mađara iz Debeljače. 18 godina rada, smatraju iz TOOK, zaslužuje veliko priznanje za životno delo.

Specijalna nagrada za doprinos u promociji nauke i kulture Opštine Kovačica i Republike Srbije u inostranstvu dodeljuje se Slobodanu Aleksiću, predsedniku udruženja Srba grada Poreča na predlog Udruženja žena Pijada Pupin iz Idvora. Uspešno je organizovao I realizovao izložbu o Pupinu u okviru izložbe o Tesli, Milankoviću i idvorskom naučniku. Pored toga, zahvaljujući zalaganju gospodina Aleksića, održan je I sastanak sa zamenikom gradonačelnikom Poreča i ovom prilikom uspostavljene su neraskidive veze i kontakti sa Srbima u regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *