Opština Kovačica dobila pokroviteljstvo Komisije za saradnju sa Uneskom za MDMJ 2022

Komisija za saradnju Srbije sa Uneskom poslala je pismo podrške opštini Kovačica povodom obeležavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika u Kovačici, a time dala i pokroviteljstvo nad ovogodišnjom proslavom. 
– Obeležavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika je od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, jer je ona duboko posvećena njegovom očuvanju posebno u kontekstu njene posvećenosti implementacije Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, i dugoj tradiciji očuvanja i negovanja većinskog jezika — srpskog.Jezička zajednica je, prilikom proglašavanja ove godišnjice u Unesku, kao organizaciji Ujedinjenih nacija nadležnoj za saradnju u oblasti prosvete i kulture, upravo imala za cilj da zaštiti verbalno izražavanje na maternjem jeziku, bilo da je u pitanju pisani ili usmeni oblik, i podrži jezičku raznolikost naroda i odupre se talasu globalizacije koja se sprovodi jezičkim monopolima. Ceo smisao leži u filantropskom pristupu koji se odupire svim posrednim i neposrednim lukrativnim korišćenja jezika, poručuju iz Komisije. 

Već 20 godina u opštini Kovačica obeležava se Međunarodni dan maternjeg jezika, a iz organizacionog odbora opštine Kovačica kažu da se prati epidemiološka situacija, ali da se svakako obeležavanje priprema.
Podsetimo, prethodne godine zbog loše epidemiološke situacije, opština Kovačica u saradnji sa Fondacijom Babka i Galerijom naivne umetnosti iz Kovačice, obeležila je MDMJ online, odnosno, putem elektronskih medija, Radio televizije opštine Kovačica i regionalnih televizija koje su emitovale program u isto vreme. 
Običaj je i da na ovaj dan obe galerije otvore svoja vrata za posetioce sa posebnim izložbama povodom MDMJ i time uveličaju proslavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *