6 miliona za energetsku efikasnost – stiže novac za pvc stolariju, kotao, peći, pa i solarne kolektore i panele

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je u Aranđelovcu, gde su dodeljeni ugovori predstavnicima 151 lokalne samouprave u okviru nacionalnog programa unapređenja energetske efikasnosti, da će ukupno biti uložene četiri milijarde dinara za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, od čega će Ministarstvo zajedno sa gradovima i opštinama izdvojiti dve milijarde dinara za subvencije građanima koji se prijave za učešće u programu.

Među opštinama koje su danas potpisale ugovor je i opština Kovačica, a prema broju stanovnika, opštini Kovačica dodeljeno je 3 miliona dinara. Opštine će obezbediti dodatnih 3 miliona, tako da će ukupan iznos izdvojen u ove svrhe biti 6 miliona dinara. Ispred opštine Kovačica, ugovor je potpisala pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš.

Novac, kako se navodi u javnom pozivu, se može iskoristiti za četiri mere energetske efikasnosti:

  1. Unapređenje termičkog omotača (zamena spoljnih prozora i vrata; termička izolacija zidova, tavanica; termička izolacija ispod krovnog pokrivača)
  2. Unapređenje termotehničkih sistema zgrade (efikasniji kotao ili peć; cevna mreža; grejna tela-radijatori; toplotne pumpe; cirkulacione pumpe; uređaji za regulaciju i merenje toplote)
  3. Solarni kolektori
  4. Solarni paneli.

„Danas smo potpisali ugovore sa 151 opštinom i gradom za unapređenje energetske efikasnosti. Zajedno smo, Ministarstvo i lokalne samouprave, obezbedili dve milijarde dinara, odnosno zajedno sa građanima četiri milijarde dinara, što će omogućiti da učestvuje 20.000 domaćinstava. Ovo je veliki projekat i za lokalne samouprave i za državu i direktna korist za građane, jer će omogućiti da se smanji potrošnja toplotne energije, da računi budu niži za 25 do 30 odsto. Realizacijom ovog projekat uštedeće se toplotna energija koja je jednaka proizvodnji gradske toplane u Nišu. To je i ogromna ušteda u ekološkim troškovima i ujedno znači zdraviju životnu sredinu“, rekla je Mihajlovićeva.

Ona je rekla da projekat jeste velik i složen, ali da je uspešan jer ga sprovode zajedno Vlada, opštine i gradovi i građani.

„Počeli smo prošle godine i pitali smo se da li će sve lokalne samouprave razumeti ideju države i potrebe građana i svi su pokazali da znaju koliko je projekat važan za svaku kuću, svaki stan, za svako domaćinstvo. Ovo nije poslednji javni poziv, biće ih tokom ove godine još. Obezbedili smo u budžetu Ministarstva samo za ovu namenu 250 miliona evra, jer je unapređenje energetske efikasnosti kao da gradimo novu elektranu. Energetska efikasnost je jedan od stubova energetske bezbednosti, koja je pitanje opstanka i razvoja društva i države. Država je obezbedila sve što je potrebno jer razmišljamo strateški, ne samo za danas, već i za naredne decenije“, poručila je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *