Dva puta dnevno pranje po tri minuta i pravilna ishrana za zdrave zube

Lepi i zdravi zubi su odraz načina života pa vam s tim u vezi u nastavku teksta donosimo neke važne i korisne savete kako biste očuvali zdravlje zuba.

Prvi korak u prevenciji očuvanja zuba je upravo oralna higijena koja podrazumeva pravilno pranje zuba koje, po preporuci stručnjaka treba da bude minimum dva puta dnevno u trajanju od po tri minuta, ističe Emina Burazerović Ćurčić, načelnica Stomatološke službe Doma zdravlja u Debeljači za Radio televiziju opštine Kovačica.

 Od izuzetne je važnosti pravilno isčetkavanje zuba odnosno uklanjanje ostataka hrane. Ove navike bi trebalo sticati od malena, tako da se kod dece ova pravila primenjuju pre nicanja mlečnih zuba.

Pravilna ishrana ima veliki udeo u očuvanju zuba. To podrazumeva balansirani unos vitamina minerala i hranjivih materija. Savetuje se izbegavanje veštačkih zaslađivača koji u velikoj meri dovode do oštećenja zuba. Bitno je otići stomatologu na redovne kontrole pre nego što se bol javi.

Mnogi ljudi imaju strah od stomatoloških intervencija, jer su bolne, ali redovne kontrole i preventivne intervencije su pravi način za prevazilaženje osećaja straha.  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *