Izbori: Predata prva lista za izbore za NSSNM

Danas su podneti potpisi podrške listi kandidata za članove Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Republičkoj izbornoj komisiji. Prikupljeno je preko 1000 potpisa, a kandidati su sa teritorije Banata.

Njih 29 delovaće kao Grupa građana pod nazivom I tradicija i budućnost – Slovaci!

Nosilac liste biće Dušanka Petrak iz Kovačice. Ona je ovom prilikom istakla da je cilj ove grupe građana pre svega transparentnost u radu nacionalnog saveta, potom podjednako finansiranje aktivnosti svih Slovaka, odnosno, podrška kako školama u kojima se nastava odvija na slovačkom, tako i udruženjima, ustanovama i institucijama.

Takođe, naglasila je da, kako i naziv liste sam kaže, da će se ova grupa građana boriti da se nasleđe i tradicija Slovaka očuva, ali će se takođe boriti i da se sve oblasti života unaprede zarad budućnosti generacija koje dolaze.

Redovni izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina održavaju se svake četiri godine, koliko, prema Zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, traje mandat jednog saziva nacionalnog saveta.

Zakonom je propisano da se redovni izbori za sve nacionalne savete održavaju istovremeno. Ove godine izbori će biti organizovani 13. novembra 2022. godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *