Rezultati izbora za nacionalne savete

Sada se već sa velikom dozom sigurnosti može govoriti o pobednicima izbora kandidata za nacionalne savete nacionalnih manjina. Na teritoriji opštine Kovačica glasalo se na 8 biračkih mesta i uglavnom za kandidate na izborima za slovački, mađarski, rumunski i romski nacionalni savet.

Birači sa pravom glasa na izborima kandidata za Nacionalni savet Slovaka birali su između tri liste – I nasleđe i budućnost – Slovaci! Matica Slovačka u Srbiji i Slovaci zajedno. Najviše glasova osvojila je lista I nasleđe i budućnost – Slovaci, a nosilac liste je Dušanka Petrak iz Kovačice.

Birači sa pravom glasa na izborima za rumunski nacionalni savet, birali su između 2 liste – Rumuni zajedno – za sigurnu budućnost i Rumuni za Rumune. Dr Trajan Kaćina ispre liste Rumuni zajedno proglasio je kasno sinoć ubedljivu izbornu pobedu, i zahvalio se svim biračima.

Za Savet mađarske nacionalne manjine kandidovana je jedna lista – Mađarska sloga i ona je osvojila sve mandate u ovom savetu.

Na izborima za Nacionalni savet romske nacionalne manjine biralo se između dve liste. Lista kandidata Srbija za Rome osvojila je ubedljivu pobedu sa čak 95,57% osvojenih glasova, odnosno, 34 mandata. U trci za mandate bila je i lista Za jedinstvo Roma Srbije koja je osvojila jedno mesto u Savetu sa 3.08% osvojenih glasova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *