U Zaprokulu održana konferencija o slovačkoj nacionalnoj manjini

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, povodom Prvog festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, juče je uz prisustvo visokih zvanica održana mini konferencija SLOVAČKA NACIONALNA MANJINA – KULTURA I ZNAČAJ u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul).

Konferencija je obuhvatila najznačajnija pitanja kulturne politike prema nacionalnim manjinama, kulturne diplomatije, saradnje srpskog i slovačkog naroda i stvaralaštva slovačke nacionalne manjine u Srbiji.

Pozdravnu reč uputili su  Marko Krstić, direktor Zaprokula i Monika Podsklanova Šuhajdova, zamenik ambasadora Ambasade Slovačke Republike u Beogradu.

Krstić je ovom prilikom istakao da  je jedan od strateških ciljeva Zaprokula pojačana saradnja sa svim nacionalnim manjinama u oblasti kulturne politike i da je jako srećan što je Zaprokul partner u organizaciji Prvog festivala slovačke naivne umetnosti u Srbiji, unapređujući na taj način saradnju dva naroda i čuvajući bogatstvo srpske, slovačke i evropske kulturne baštine.

Gospođa Podsklanova Šuhajdova zahvalila se na pozivu i izuzetnom angažovanju na unapređenju saradnje srpskog i slovačkog naroda. Slovačka nacionalna manjina u naivnom slikarstvu je izvor za proučavanje etničkog i kulturnog identiteta Slovaka u Srbiji.

Alma Rizvanović, posebna savetnica Ministarstva kulture i informisanja za nacionale manjine ukazala je na izuzetan značaj dijaloga koji doprinosi razvoju kulture svih naroda. „Na osnovama tradicije i negovanja iste stvara se jedan novi savremeni izraz koji korespondira sa našim vremenom.“

Goran Milašinović, predsednik Nacionalne komisije za saradnju sa Uneskom istakao je da Komisija izuzetno podržala da se naivno slikarstvo Slovaka kandiduje na Uneskovu listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa i da svim silama želi da se to ostvari.

Potom su se okupljenoj publici obratili Obšust Kristijan, iz Arhiva Vojvodine i Centara za srpsko-slovačke teme i Pavol Ribar, predsednik Odbora za razvoj, prezentaciju i zaštitu slovačkog naivnog slikarstva u Srbiji Fondacije Babka Kovačica, složivši se da je slovačko naivno slikarstvo u Srbiji važan identitetski izraz Slovaka koje baštini tradiciju poniklu iz svakodnevnog života, običaje, priče o životu na selu, uz obilje detalja, životnih ciklusa – i to često ne onako kako je sada, već kako je to nekad bilo.

Pavel Babka, osnivač fondacije Babka Kovačica je na kraju zaključio da su slike slovačkih slikara naive iz Srbije obišle čitav svet i na najbolji mogući način promovišu slovačku kulturu.

U prijatnoj i prijateljskoj atmosferi otvorena je kolektivna izložba SLOVAČKO NAIVNO SLIKARSTVO U SRBIJI, a premijerno je prikazan i film o poznatoj slovačkoj umetnici Evi Husarikovoj, u čiju čast je Zaprokul izdao personalizovanu poštansku marku sa motivom slike „Kovačička devojka“, koja je obišla najviše galerija i muzeja u svetu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *