Odžana tribina na temu unapređenja izveštavanja manjinskih medija u Banatu

U Kovačici je juče realizovana tribina na temu „Informisanje u medijima na jezicima nacionalnih zajednica nacionalnih manjina u Banatu”, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i informisanje.

U Kovačici su se okupili novinari i medijski profesionalci sa radija, televizije, iz štampe i sa portala. Bili su tu novinari manjinskih redakcija RTV-a, Hlas ludu, NIU Libertatea, Magyar szo, novinari i urednici pančevačkih medija, kao i predstavnici organa za informisanje Romskog nacionalnog saveta.

Razgovaralo se o izazovima u informisanju na jezicima nacionalnih zajednica i adekvatnim kadrovima za rad u redakcijama, o finansiranju medija, zatim o načinima za unapređenje rada medija, kao i o prednostima i manama umrežavanja medija. Nezaobilazna tema bilo je digitalno doba i šta je ono donelo medijima na jezicima nacionalnih manjina, ali je bilo reči i o budućnosti medija i lokalnih redakcija i načinu na koji bi oni trebalo da nastave da funkcionišu kako bi što duže opstali na tržištu.

Svi učesnici su se složili da je ovakvih susreta nedostajalo prethodnih godina, da ih ubuduće mora biti češće i više, jer se kroz razmenu iskustava puno toga može naučiti, ali i razrešiti neke dileme koje svaki od medija u svom radu ima. Zaključak je bio da će uvek postojati potreba za informacijom, a na medijima je da prate tehnološka dostignuća i pažljivije osluškuju potrebe svojih čitalaca i gledalaca kako bi im na adekvatan način pružili istinite i tačne informacije na različite teme.

Tribinu su organizovali i realizovali web portal Oko info iz Kovačice i RTV OK iz Kovačice.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *