Treba vam pomoć oko eAgrar platforme? Evo gde se možete obratiti

E-Agrar je nova informaciona platforma u okviru eUprave koja za cilj ima da prvenstveno olakša poljoprivrednicima pristup dokumentaciji kao i pregledno praćenje svih konkursa na koje se mogu prijaviti kako bi iskoristili sve olakšice i beneficije.

Poljoprivredni proizvođači mogu od 16.01.2023, ukoliko nisu ranije, da uzmu parametre za svoj eID broj što predstavlja prvi korak za pristup platformi eAgrar.

eAgrar će omogućiti:

  • online registraciju poljoprivrednih gazdinstava (PG);
  • pristup i upravljenje podacima o svom PG preko portala na dnevnom nivou od strane poljoprivrednika (izmene podatka, brisanje PG);
  • online podnošenje zahteva za upis, izmene i brisanje podataka iz RPG-a i zahteva za podsticaje u poljoprivredi;
  • uštedu vremena kod obrade zahteva usled uvođenja automatske provere formalnih uslova zahteva, kao i elektronske obrade zahteva;
  • brže odobravanje podsticaja, bržu isplatu;
  • smanjenje mogućnosti greške pri podnošenju i obradi zahteva, kao i ubrzanje obrade zahteva usled uvezivanja relevantnih registara;
  • ukidanje potrebe za štampanjem i arhiviranjem papirne dokumentacije;
  • omogućiće efikasnije izveštavanje, praćenje statistike podsticaja i veći stepen kontrole.

Cilj je da svih 450.000 registrovanih poljoprivrednika pređe na korišćenje ove platforme, i za sada to neće biti obavezno.

Kako ističe Nikola Nikolić, šef Odeljenja za poljoprivredu opštine Kovačica, poljoprivrednici iz naše opštine koji žele da se registruju treba da odu do pošte u Kovačici i sa sobom ponesu ličnu kartu, te ovom prilikom izvrše prijavu. Kako bi dobili svoj eID, što je zapravo identifikacioni lični broj, poljoprivrednici koji poseduju pametne mobilne telefone treba da odu na šalter pošte i besplatno preuzmu elektronski identitet (eID).

Nakon dobijana ID koda, poljoprivrednici će moći da preuzmu kodove za registraciju u institutu Tamiš.

Pomoć i podršku, kao i dodatne informacije, građani mogu dobiti u Odeljenju za poljoprivredu opštine Kovačica.

Zašto E-agrar?

Registar i procedure vezane za RPG i odobravanje podsticaja formulisane su 2004. godine, te su mnoga tehnološka, softverska, ali i proceduralna rešenja zastarela.

Procedura je bila komplikovana zbog čega su odobravanje i isplata podsticaja kasnili.

Tako je na primer za upis u RPG bilo potrebno otići na minimum 4 „šaltera“ i popuniti 89 podataka na 8 različitih obrazaca/priloga, od čega su se brojni podaci unosili više puta.  Procenjeno je da je bilo potrebno odvojiti 4.5 sati za pripremu i podnošenje zahteva i 1320 dinara na ime taksi, provizija i za štampanje dokumentacije.

Obrađivači su bili u obavezi da za svaki zahtev ručno provere svaki pojedinačni podatak upoređujući podatke iz zahteva i dokaznu dokumentaciju, koriste 3 različite aplikacije u obradi zahteva i štampaju dokumentaciju i arhiviraju veliki broj papira. Gubilo se puno vremena u dostavi papirnih zahteva i rešenja.

Poljoprivredni proizvođači će blagovremeno biti obavešteni o svim detaljima i narednim koracima putem zvaničnih kanala komunikacije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – sajta i društvenih mreža.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *