Vučić obilazi poljoprivredno gazdinstvo u Debeljači

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić 19. maja posetiće Južnobanatski okrug. Prema planu, Vučić će posetiti Belu Crkvu, Vršac, Alibunar, Debeljaču u Opštini Kovačica i Barandu u Opštini Opovo, a u Pančevu će se održati veliki skup podrške Vučićevoj politici mira i stabilnosti.

U Beloj Crkvi Predsednik će posetiti novu sportsku halu i razgovarati sa sportistima i građanima. Sportska hala je izgrađena po najvišem FIBA standardu i poseduje 360 mesta za sedenje. Vrednost radova iznosila je 258 miliona, a završena je oktobra 2021. godine. Tehnički prijem objekta izvršen je 1. decembra 2022. godine i obezbeđene su sve potrebne dozvole za rad objekta. Hala je u potpunosti opremljena. Investitor je bila Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine.

U Vršcu Predsednik će posetiti novu fabriku Intertron. To je porodična fabrika osnovana 2000. godine. Vlasnik fabrike je Nenad Batalo iz Vršca, koji je i suvlasnik fabrike “Litopapir” iz Čačka. U fabrici pored njega rade i supruga i dve ćerke. Fabrika ima 20 godina iskustva u proizvodnji raznih vrsta papirne ambalaže. Novi pogon za proizvodnju papirne ambalaže, kesa sa unutrašnjom ručkom, otvoren je u Vršcu, 2021. godine. Fabrika se prostire se na 5.2 hektara zemljišta, a proizvodni pogon i skladišta su površine 23.500 m2. Ukupna vrednost investicije u Vršcu iznosi 20 miliona evra, a deo projekta vredan 17,5 mil evra subvencionisala je Republika Srbija, preko Ministarstva privrede. Fabrika u Vršcu ima trenutno 160 zaposlenih, a do kraja godine puštanjem u rad još jednog proizvodnog pogona očekuje se zaposlenje za još novih 90 radnika i ukupan broj zaposlenih će biti oko 250 . Najveći deo proizvodnje, oko 95 odsto se izvozi na evropska tržišta.

U Alibunaru, Vučić će posetiti objekat za decu i mlade sa invaliditetom “Alibunar bez barijera”. Ukupno ulaganja Ministarstva za rada i opštine Alibunar u realizaciju projekta „Alibunar bez barijera” u trogodišnjem periodu (2021/2023) iznosi 12.869.578,54 dinara. Cilj projekta „Alibunar bez barijera“, koji u partnerstvu realizuju Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom, Opština Alibunar i Udruženje građana „Pravo na jednakost“ iz Banatskog Karlovca, je da se zajedničkim angažovanjem za dvadeset petoro dece i mladih sa invaliditetom u ovoj opštini omogući puno i ravnopravno učešće u životu zajednice. U cilju realizacije ovog projekta, 2021. godine, opština je dala na korišćenje bez naknade Udruženju građana „Pravo na jednakost“ iz Banatskog Karlovca. Udruženje okuplja roditelje i oko dvadeset petoro dece i mladih sa invaliditetom. Misija i cilj udruženja je pružanje pune podrške deci i mladima sa invaliditetom, kao i njihovim porodicama. Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je Udruženju građana „Pravo na jednakost“ iz Banatskog Karlovca, za podršku projektu „Alibunar bez barijera“, opredelio sredstva za rekonstrukciju i opremanje objekta za decu i mlade sa invaliditetom u iznosu od 7.739.261,50 dinara. Opština Alibunar je za realizaciju ovog projekta izdvojila sredstva u ukupnom iznosu od 5.130.317,04 dinara.

U Debeljači, Predsednik Vučić posetiće Poljoprivredno gazdinstvo Đuričkov. Ovo Porodično gazdinstvo se intenzivno bavi povrtarstvom i preradom proizvoda povrtarstva za potrebe široke potrošnje već 25 godina. Poznatai su po vrsnoj i kvalitetnoj proizvodnji šargarepe, peršuna, paškanata i zelena. Planovi porodice Đuričkov ogledaju se u izgradnji ekonomskog projekta hladnjače površine 3200 kvadrata i kapaciteta 10.000 tona sa ciljem unapređenja i ubrzanja razvoja poljoprivrednog gazdinstva. Gazdinstvo čine nocilac gazdinstva, supruga i dvoje dece. Gazdinstvo trenutno broji 50 zaposlenih radnika. Preko programa Ipard poljoprivredno gazdinstvo Đuričkov je 2020. godine dobilo 65 odsto od ukupne vrednosti investicije od 22.000.000 dinara, za kupovinu samohodnog kombajna za berbu šargarepe.

U Barandi, Predsednik Vučić posetiće Poljoprivredno gazdinstvo diplomiranog inženjera poljoprivrede Branislava Cukića, koji je posle posle završenih studija odlučio je da ostane na svom posedu i da se sa roditeljima bavi poljoprivredom. Cukić obrađuje 72 ha zemlje od čega je 51 ha u njegovom posedu. Poseduje podno skladište na 600 m2 i kolsku vagu. Porodica Cukić, uz pomoć državnih subvencija i programa IPARD, značajno je obnovio i kupio novu mehanizaciju.

Na kraju posete Južnobanatskom okrugu, u Pančevu, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se narodu na velikom skupu, koji će biti odlična uvertira najvećem ujediniteljskom skupu ikada u Srbiji, ispred Narodne skupštine, 26. maja, dan uoči velikih i važnih odluka za Srbiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *