I Crepaja u opasnosti od afričke kuge svinja

Upozoravaju se poljoprivrednici koji se bave uzgojem svinja da je Jabuka kod Pančeva proglašena za ugroženo područje od zarazne bolesti afričke kuge svinja na osnovu Rešenja donetog od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu.

Na osnovu ovog Rešenja područje poluprečnika najmanje 10 km oko žarišta zaraze u naseljenom mestu Jabuka, Grad Pančevo, Južnobanatski upravni okrug, proglašava se ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja kod domaćih svinja i obuhvata naseljena mesta: Glogonj, Kačarevo i Pančevo na teritoriji grada Pančeva, naseljeno mesto Crepaja na teritoriji opštine Kovačica, naseljeno mesto Sefkerin na teritoriji opštine Opovo, Južnobanatski upravni okrug i naseljeno mesto Ovča na teritoriji opštine Palilula, Grad Beograd.

Kako je saopštila Mesna zajednica Jabuka zbog pojave “Afričke kuge svinja” u tom mestu Veterinarska stanica vrši obilazak kuća i utvrđuje koja domaćinstva imaju svinje i da li te svinje imaju zdravstveni problem, a takođe vrše i obeležavanje neobeleženih svinja. Trenutno se prati situacija na terenu.

Do kraja nedelje održaće se sastanak u Jabuci. Bolest nije prenosiva na ljude, navodi se u saopštenju MZ Jabuka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *