Svetska operska zvezda, Željko Lučić, u poseti Idvoru

Velika operska zvezda Metropolitena iz Njujorka, poreklom iz Zrenjanina, Željko Lučić, počasni građanin Idvora, 22. juna posetio je rodno mesto Mihajla Pupina, Idvor.

Željko Lučić obišao je Narodni dom Mihajla Pupina i rodni dom u pratnji kustosa Ljupke Morišan.

Gospodin Lučić je istakao da se u Idvoru oseća prijatno, a podelio je i svoje utiske tokom posete Kolumbija Univerzitetu u Americi i istakao da je poseta kabinetu Mihajla Pupina u Kolumbiji za njega bio veoma emotivan momenat, kao i da Amerikanci vrlo dobro znaju koliko je Pupinu bio važan identitet čiji je neodvojivi deo i odrastanje u Idvoru kao i sam Idvor.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za nacionalne manjine i društveni dijalog, istakao je Idvor i Dom kulture Mihajlo Pupin kao neodvojivi element ideje, uključujući i sam grad Zrenjanin, da se pažnja javnosti usmeri na značaj rada Mihajla Pupina, ne samo kao naučnika, već kao velikog diplomate i rodoljuba.

Željko Lučić nagrađen je titulom počasnog građanina Idvora 2022. godine, jer je 2014. godine, kada je grad Zrenjanin obeležavao godinu Pupina, održao koncert sa kog je sav prihod bio usmeren za sanaciju krova Pupinove kuće u Zrenjaninu.

Gospodin Bošnjak je ovom prilikom istakao da narednu godinu, 170 godina od rođenja Mihajla Pupina treba obeležiti brojnim događajima i manifestacijama u čast velikog naučnika, dok je Marijana Meliš, pomoćnica predsednika opštine Kovačica izrazila uverenje da će opština Kovačica pružiti svu pomoć i podršku da se ova ideja realizuje tokom 2024.

Ovo je bila prilika da se uspostave i novi planovi i vidovi saradnje sa Domom kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, o čemu će biti još reči u narednom periodu, što je za ovo mesto opštine Kovačice velika čast, s obzirom na internacionalnu karijeru gospodina Lučića koja je ovenčana brojnim nagradama i priznanjima, između ostalih, i Sretenjskom nagradom Republike Srbije koju svake godine u februaru dodeljuje predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, zaslužnim građanima.

Gospodina Lučića sačekala je delegacija u sastavu Ivan Bošnjak, državni sekretar u ministarstvu za nacionalne manjine i društveni dijalog, Svetislav Zakić, direktor Doma kulture Mihajlo Pupin u Idvoru, pomoćnica predsednika opštine Kovačica, Marijana Meliš, Zoran Savanov, pomoćnik direktora Doma zdravlja Kovačica, v.d. direktora RTV OK, Nevena Gligorijević Bugarčić, predstavnik Fondacije Mladen Selak iz Idvora, Dušan Belić. Željko Lučić u Idvor je doputovao u pratnji predstavika Tuirističke organizacije Zrenjanin, Jaroslava Stevanova. Inače, gospodin Stevanov je član Udruženja građana Godina Pupina iz Zrenjanina na čiju inicijativu je i Željko Lučić proglašen za počasnog gradjanina Idvora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *