Tradicionalni Fontoš kolač – u subotu u Debeljači

Članovi Mađarskog kulturno – umetničkog centra ponovo su se okupili kako bi oživeli jedan mađarski običaj – Fontoš kolač

U subotu, 9. septembra će biti održana akcija pravljenja i prodaje Fontoš kolača, sa ciljem očuvanja mađarskih običaja.

Članovi Mađarskog kulturno – umetničkog centra iz Debeljače će u subotu 9. septembra u ranim jutarnjim časovima pripremiti tradicionalni kolač „FONTOŠ“, koji će po ceni od 300 dinara prodavati u prostorijama pekare zemljoradničke zadruge svim zainteresovanim meštanima, od 10 časova. Prethodne ovakve akcije su pokazale, da je Fontoš kolač i dalje jedna od omiljenih poslastica u Debeljači.

Inače reč „Fontoš“ znači važan. Ovaj kolač je neizostavan deo svadbene i praznične trpeze kod Mađara. Naredna akcija pravljenja Fontoša planirana je već za septembar.

Pored ove akcije, Mađarski kulturno – umetnički centar dva puta godišnje organizuje i čajanku, dok žene iz Debeljače rado učestvuju i na druženjima koja organizuju ostala udruženja iz Vojvodine.

Članice čuvaju i tradiciju ručnih radova. U okviru centra imaju i hor, koji svake godine nastupa na mnogim događajima širom Vojvodine.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *