Kampanja prerade šećerne repe u toku – prinosi su zadovoljavajući

Kampanja prerade šećerne repe je u toku i očekuje se da će potrajati do polovine decembra.

Dragan Jovanov, poljoprivrednik iz Crepaje navodi, da što se tiče područja okoline šećerane, ove godine je uglavnom bio dobar kvalitet šećerne repe, tako da je mogao da se proizvede i dobar šećer. Na terenima koji nisu tako dobri za proizvodnju šećerne repe, pojavila se i trulež. Da bi se od njih dobio šećer dobrog kvaliteta, koristili su crepajačku repu kao poboljšivač. Tako se radi godinama, a Crepaja ima uvek dobru šećernu repu, navodi Jovanov.

Glavni parametri, po kojima se ocenjuje kvalitet šećerne repe jeste nivo šećera u šećernoj repi. Da bi se dobio zadovoljavajući kvalitet, koren ove biljke mora da sadrži 16 posto šećera, navodi Jovanov.

Prema rečima poljoprivrednika iz Crepaje, ova godina je bila dosta specifična jer je bilo jako puno kiše, što znači redovno navodnjavanje, tako da su poljoprivrednici vodili borbu sa bolestima šećerne repe. I pored toga, prinos je ove godine bio zadovoljavajući. Jovanov navodi, da su imali oko 3 i po vagona po jutru, ili 5 vagona po hektaru. U nastavku kaže da je zadovoljan saradnjom sa šećeranom a ugovor o saradnji je potpisao već i za narednu godinu.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *