Roman Ljubomira Koraćevića – u užem izboru za NIN-ovu nagradu

U kratkom vremenskom razdoblju je i drugi roman profesora Ljubomira Koraćevića iz Uzdina ušao u uži izbor za NIN-ovu nagradu za roman godine.

Naziv prvog romana književnika rođenog u Aranđelovcu koji živi i radi kao profesor u Osnovnoj školi “Sveti Georgije” iz Uzdina, Ljubomira Koraćevića iz 2015. godine je – Lager, drugi iz 2023. godine – U zemlji Franje Josifa. Njegova dela su za manje od jedne decenije ušla dva puta među dvanaest najbolje napisanih dela u Srbiji u izboru dva različita petočlana žirija.

Kako navodi književnik Ljubomir Koraćević, reč je o romanima koje je pisao proteklih nekoliko godina. Ove dve knjige su potpuno različite. Prva ima za temu određeno istorijsko iskustvo i tiče se Prvog svetskog rata, dok je u drugoj knjizi reč o savremenim iskustvima junaka, koji svoje identitete nose kao neki vid vremena, kaže Koraćević. Oba romana je izdala Književna opština Vršac.

Idvorac Mihajlo Pupin je pre tačno sto godina dobio Pulicerovu nagradu za delo “Sa pašnjaka do naučenjaka”, Samošanin Mladen Markov je dobio NIN-ovu nagradu za roman “Ukop oca” napisan 2002. godine, držimo palčeve da Uzdinac Ljubomir Koraćević ponovi uspeh Mladena Markova.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *