Kovačička slikarka dobila najviše državno priznanje Slovačke republike

Slikarki iz Kovačice Evi Husarik je u nedelju 14. januara predsednica Slovačke republike Zuzana Čaputova uručila najviše državno priznanje – medalju predsednika Slovačke republike za značajan doprinos za razvoj kulture i umetnosti Slovaka u inostranstvu.

Kovačičanka Eva Husarik našla se među 33 ličnosti kojima su uručena najviša državna priznanja Slovačke republike. Husarikovoj je na svečanoj ceremoniji u Koncertnoj sali Slovačke filharmonije u Bratislavi medalju predsednika Slovačke republike za značajan doprinos za razvoj kulture i umetnosti Slovaka u inostranstvu uručila je lično predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Prema mišljenju grupe podnosilaca kandidature, Husarikova je najviše državno priznanje zaslužila za pola veka prenošenje dobrog imena Slovaka, a time i Republike Slovačke po svetu. Ona više od 50 godina kroz slike verno beleži prizore iz života slovačkog naroda i trenutno je najstarija slikarka kovačičke naivne umetnosti.

Pod uticajem starije sestre Alžbete Čižikove rano se zainteresovala za slikarstvo. Uljanim bojama je počela da slika 1969. godine, kada i prvi put izlaže na manifestaciji Kovačički oktobar. Te iste godine je postala članica Galerije naivne umetnosti u Kovačici. Svoje motive, po pravilu vedre, crpi iz svakodnevnog života: najčešće slika svadbu, porodične svečanosti, krštenja, dečije igre, ali i čuvanje gusaka, rad u polju… Česti su bogati enterijeri sa mnogo vezenih jastuka, šarenih kreveta i zidova. Slika i mrtvu prirodu, naročito cveće. Ono na čemu gradi svoju prepoznatljivost jeste što naglašava pojedine detalje, naročito jarkom crvenom, roze ili plavom bojom. S obzirom na to da Husarikova veliku pažnju posvećuje detaljima, njene slike imaju i etnografsku vrednost. Do sada je imala preko 30 samostalnih izložbi u zemlji i svetu, a kolektivno je izlagala više od 300 puta.

Na svečanoj ceremoniji uručivanja najviših državnih priznanja povodom 31. godišnjice nastaka Slovačke republike predsednica Čaputova je čestitala i ujedno se zahvalila svim dobitnicima: „Pišete priču o Slovačkoj – svojim radom, posvećenošću, naučnim istraživanjem, hrabrošću, umetničkim delima, pa čak i otiscima stopala na snegu ili na površini leda. Nastavimo i dalje da je pišemo zajedno. Uverena sam da će nam priča koju su napisali ovako izuzetni ljudi pokazati pravi put“, navela je predsednica Slovačke.

Izvor: RTV OK, foto: fb/Zuzana Čaputová

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *