Fedor Popov: četiri decenije pozorišnog rada

Poznati pozorišni umetnik iz Padine Fedor Popov ove godine obeležava dva značajna jubileja 80 godina života i 40 godina rada u pozorištu.

Pozorišni reditelj, scenograf, prevodilac, autor predstava i glumac Fedor Popov, 2024. godine, kada slavi 80 godina života proslavlja još jedan značajan jubilej – 40 godina pozorišnog i umetničkog rada. Kako navodi, pozorište za njega znači bekstvo od stvarnosti.

Fedor Popov je rođen 1944. godine u Padini. Završio je srednju tehničku školu i Tehnički fakultet u Beogradu. Kao glumac, učestvovao je u više od 400 predstava u Akademskom pozorištu Branka Krsmanovića. Posle sedamnaest godina glumačkog staža, počeo je da se bavi režijom. Bogato iskustvo stekao je zahvaljujući saradnji sa mnogim poznatim rediteljima tog vremena. Od samog početka bavljenja režijom posvetio se slovačkim amaterskim pozorištima u Padini, Kovačici, Erdeviku, Kulpinu i Vojlovici. Radio je i u srpskim sredinama Pančevu, Kruščiću, Beogradu, kao i u inostranstvu. Prema njegovim rečima, najpre je počeo da se bavi glumom i to sasvim slučajno, jer je kročio u dobro pozorište. Režijom je počeo da se bavi kasnije, jer se, kako kaže, sa velikim glumačkim iskustvom zatekao u sredini u kojoj je pozorište tinjalo, i pojavila se potreba da ga neko spasi.

Popov je svojim radom značajno obeležilo padinsku glumačku scenu kroz adaptaciju, dramaturgiju, repertoar, prevod tekstova i izbor scenografije, kostima i muzike, čime je padinski teatar dostigao vrhunac. Dobitnik je mnogih nagrada. Najviše nagrada je dobijao za režiju, ali i za sve ostale pozorišne elemente, kao što je dramatizacija tekstova, scenografija, muzika i koreografija.

Popov iza sebe ima preko 70 pozorišnih predstava, najnovija je kabaret četiri. Međutim tu ne planira da stane a u planu već ima nekoliko pozorišnih predstava.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *