Koliko je važna higijena respiratornih puteva?

Grlo i nos su prvi na udaru virusa i bakterija koje napadaju naš organizam. Kako se zaštiti i kako lečiti ukoliko dođe do infekcije.

U ovo doba godine, bakterije i virusi su svuda oko nas, kako napolju, tako i u zatvorenim prostorima a uglavnom napadaju gornje i donje respiratorne puteve. To često dovodi i do zapušenja nosa, što za sobom može povlačiti i neke druge posledice. Za sprečavanje bilo kakvih infekcija gornjih ali i donjih respiratornih puteva, uslov je higijena nosa.

Kako navodi otorinolaringolog, dr Veljko Božić nedisanje na nos često dovodi do glavobolja, gore ventilacije sinusa, ne prazne se sinusi, vazduh se ne ne zagrejava, što je sve funkcija nosa. Nos zagrejava vazduh, pročišćava ga i preusmerava ga prema plućima. Nedisanje na nos takođe dovodi do zatvaranja Eustahijeve tube, što dovodi do negativnog pritiska u ušima a pacijenti su tad skloni upalama ušiju. Osim upale ušiju, javljaju se i druge komplikacije, kao što je zapaljenje usne duplje, krajnika i ždrela.

Što se tiče alergena, njih je u ovo doba godine manje. Tokom proleća, leta i jeseni ih je više u vanjskim sredinama, dok ih je tokom zime više u zatvorenim prostorima, zbog slabijeg provetravanja prostorija, grejanja i suvog vazduha.

Večita dilema je i da li koristiti štapiće za uši ili ne. Otorinolaringolog otkriva, da štapići za uši prvenstveno nisu ni bili namenjeni za čišćenje ušiju. Sem toga pre su se oni pravili od pamuka, sad su napravljeni od sintetike a pacijenti često štapićima za uši samo pogoršavaju stvari. Čak 50 posto pacijenata tokom leta završi kod otorinolaringologa upravo zbog korišćenja štapića. Što se tiče čišćenja ušiju, dovoljno je da pacijent tokom tuširanja usmeri tuš prema uvetu i osuši peškirom. Zaključak dr Božića je, da uši ne treba da se čiste štapićima.

Otorinolaringološki pregledi u Domu zdravlja Kovačica su besplatni, ali je obavezno zakazivanje.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *