Pripreme za Festival rumunske muzike i folklora u toku

Tokom avgusta meseca Kuštilj će biti domaćin Festivala rumunske muzike i folklora iz Vojvodine. Pripreme za ovu veliku trodnevnu manifestaciju su već u toku.

Festival folklora i muzike Rumuna ove godine biće održan u Kuštilju, zaključeno je na sednici koja je održana u Uzdinu. Kako navodi predsednik Upravnog odbora festivala, Viorel Valađan, misli da će ove godine festival biti dobro organizovan. Prethodni put, kada je festival bio organizovan u Kuštilju, 2021. godine, nisu imali ni žiri, a takmičili su se samo vokalni i instrumentalni solisti. Ove godine će se takmičiti svi, navodi predsednik UO festivala.

Za festival će biti dve audicije – prva 28. aprila u Kuštilju a druga u Banatskom Novom Selu 12. maja.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, Daniel Magdu, istakao je značaj ovog festivala, rekavši, da je to jedna od najznačajnijih kulturnih manifestacija Rumuna u Vojvodini. Osnivači ovog festivala su kulturna društva tj. nevladine organizacije koje predstavljaju sela, kao i javne ustanove kao što su domovi kulture. Za kraj je Magdu rekao da veruje da će i ove godine biti odlična organizacija festivala a NSRNM će biti tu da festival podrži, kako finansijski i moralno, tako i logistički.

Festival će biti održan u periodu od 8. do 10. avgusta u Kuštilju.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *