U Kovačici održano predavanje o HPV vakcini

Dom zdravlja Kovačica u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Pančevo je u Osnovnoj školi „Mlada pokolenja“ u Kovačici organizovao predavanje na temu HPV vakcine.

Predavanje na temu prevencije raka grlića materice i imunizacije HPV vakcinom je bilo namenjeno roditeljima dece od 5. do 8. razreda osnovne škole. Obzirom da se Srbija i dalje nalazi u grupi zemalja sa visokim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice u Evropi, u junu 2022. godine započeta je vakcinacija devojčica i dečaka uzrasta od 9 do 19 godina preporučenom HPV vakcinom u domovima zdravlja. Istovremeno je pokrenuta i javnozdravstvena kampanja uz podršku Ministarstva zdravlja, Ministarstva prosvete i Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, u okviru koje je planirana realizacija zdravstveno promotivnih aktivnosti, pre svega edukacije roditelja i staratelja o efikasnosti i bezbednosti HPV vakcine.

Predavanje u OŠ u Kovačici je održano u četvrtak 14. marta. Kako navodi Dr Dragana Antonijević – Đorđević, iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo, pošto je mart mesec borbe protiv raka, veoma je bitno da se podigne svest o tome, i ističe da su preventivni pregledi od izuzetne važnosti, jer mnoge bolesti ne pokazuju nikakve simptome u početku i tada ih je i najvažnije otkriti. Kod mladih, najbolja prevencija je upravo HPV vakcina, jer je 99,7 posto karcinoma grlića materice kod žena izazvano upravo HPV virusom, kaže Dr Antonijević – Đorđević.

Jedina prevencija za HPV virus je HPV vakcina, koja je u Republici Srbiji besplatna za decu od 9 do 19 godina. U Domu zdravlja Kovčica je HPV vakcina dostupna od juna 2022. godine.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *