U kovačičkoj gimnaziji otvorena izložba o Dubčeku

Jedanaestog aprila u Gimnaziji “Mihajlo Pupin” u Kovačici svečano je otvorena izložba o slovačkom političaru Aleksandru Dubčeku.

Uduženje “Slovački velikani” iz Slovačke i Arhiv Vojvodine iz Novog Sada upriličili su u holu Gimnazije “Mihajlo Pupin” u Kovačici izložbu “Aleksander Dubček – humanista, demokrata, Evropljanin”. Autori izložbe su prof. Ivan Laluha, doc. Pavol Polak i dr Jozef Škulteti.

Izložbu koja obiluje dokumentima i fotografijama o životu i radu najpoznatijeg slovačkog političara svečano je otvorila Dušanka Petrak, predsednica Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, kazivali su i humanista i veliki prijatelj Srbije dr Jozef Škulteti, predsednik Uduženja “Slovački velikani” i jedan od autora izložbe, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović, ustanove koja ima sa slovačkim udruženjem odličnu saradnju, zatim direktor domaćina Gimnazije “Mihajlo Pupin” Miroslav Jurica a program je vodio pomoćnik direktora Arhiva Vojvodine Kristijan Obšust, socijalni antropolog i arheolog.

Plakete i medalje Aleksandra Dubčeka je predsednik Udruženja “Slovački velikani” Jozef Škulteti dodelio slikarima naive iz Padine Ani Kotvašovoj i Pavelu Povolnom Juhasu, kao i kulturnom posleniku iz Kisača Janu Slaviku i socijalnom antropologu i arheologu Kristijanu Obšustu. Za priznanja slikarima Galerije naivne umetnosti iz Kovačice zahvalila se direktorka Ana Žolnaj Barca. Na svečnanosti je dr Jozef Škulteti pokazao i ulje na platnu Pavela Cicke, koji je je autor darivao udruženju “Slovački velikani”.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *