Udruženje žena iz Kovačice – partner na velikom projektu

Udruženje žena iz Kovačice partner je na projektu „Žena pokretačka snaga“ koji realizuje Udruženje žena i porodica iz Gradiške. Prve aktivnosti na ovom projektu organizovane su tokom vikenda u Uzdinu i Kovačici.

„Žena pokretačka snaga“ naziv je projekta koji je finansiran od strane Ekumenske inicijative žena iz Omiša a koji realizuje Udruženje žena i porodica iz opštine Gradiška iz Republike Srpske. Jedan od partnera na ovom projektu je i Udruženje žena iz Kovačice.

Kako navodi predsednica Udruženja žena i porodica Gradiška, Desanka Rađević, ovo je veliki projekat i traje 8 meseci. Ono što je novo, je da je zasnovan na studijskim posetama koja su razna udruženja do tada imala. Pošto je pomenuto udruženje već imalo posetu Zagrebu, Osjeku, Somboru, Kovačici, Mostaru, moglo je da izabere saradnika na projektu, što je i uradilo, dakle prvi saradnik na projektu je Udruženje žena Kovačica, navodi Desanka Rađević. Drugi saradnik je Udruženje žena „Jaka“, udruženje žena obolelih od karcinoma jajnika iz Osjeka a treći saradnik je Žene BiH iz Mostara.

Realizacija projekta započela je 13. i 14. aprila u opštini Kovačica. Žene članice Udruženja iz Uzdina i Kovačice imale su priliku da se bolje upoznaju sa radom Mesnih zajednica. Vođa projekta, Snežana Milić kaže da se predavanja sastoje od toga kako da ojačaju žene i kako da one postanu zastupljenije u Savetima mesnih zajednica. Značaj ovog projekta jeste osnaživanje žena u smislu podizanja svesti na nivo da one žele da se uključe u probleme organizacije društva u kojem žive, navodi Desanka Rađević.

Tokom osam meseci koliko traje projekat žene iz Gradiške obićiće sva partnerska udruženja. U julu je u planu da se svi učesnici sretnu u Republici Srpskoj.

Udruženje žena i porodica iz Gradiške postoji i neprekidno radi već 30 godina i uspješno sarađuje sa ženskim organizacijama u Republici Srpskoj i Srbiji. Realizovano je više projekata koji su za cilj imali ekonomsko osnaživanje žena. Saradnja sa strukturama lokalne vlasti omogućila je ženama opštine Gradiška da se aktivno uključe u procese odlučivanja i zalaganja za svoj položaj.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *