Nagle promene vremena utiču i na mlade

Nagle promene vremena osim na pacijente sa hroničnim bolestima sve više utiču i na mlade. Savet je izbegavanje najtoplijeg dela dana, uzimanje puno tečnosti i laganija ishrana.

U poslednje vreme, svedoci smo, da u jednom danu imamo i po dva godišnja doba. Prema rečima Dr Dušana Stojića iz hitne pomoći u Kovačici, ove temperaturne promene najviše utiču na ljude koji imaju probleme sa povišenim krvnim pritiskom, na ljude sa psihičkim problemima i koji boluju od šećerne bolesti, kaže Dr Stojić.

Temperaturne promene izazivaju različite skokove pritiska. Poslednjih dana, u hitnu pomoć se javlja i dosta mladih ljudi, navodi Dr Stojić i napominje, da bi pri ekstremno visokim temperaturama i UV zračenju trebalo što manje vremena da se provodi napolju. Velika količina sunca i ozbiljno povišena temperatura mogu da izazovu poremećaj u radu centra za regulaciju temperature i pritiska, koji izazivaju sve pomenute tegobe.

Savet je, da se redovno uzima terapija i da se koriste zaštitna sredstva od sunca kao što su kape, naočare, a svakako se preporučuje i mazanje kremama za sunčanje, kako bi se izbegla mogućnost stvaranja malignih oboljenja kože, navodi Dr Stojić i dodaje, da kako bi se ublažile tegobe usled promena vremena, preporučuje se mirovanje u ohlađenom prostoru.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *