Uspešna nova manifestacija kovačičkog udruženja žena

U subotu u Kovačici održano takmičenje u pravljenju slovačkog specijaliteta – taške sa makom. Pozivu Udruženja žena iz Kovačice su se odazvali udruženja žena iz opštine Kovačica i Banata a akciju su učešćem podržali i Mesni odbor Matice slovačke u Kovačici i Memorijalni centar Dr Janko Buljik.

Gastronomska manifestacija pod nazivom Svašta od maka je nova manifestacija Udruženja žena iz Kovačice. Sa ciljem da se sačuva od zaborava jedan od omiljenih deserta Slovaka – taške sa makom, ili u originalu pirohe, Kovačičanke su odlučile prikazati proces pripreme ove poslastice kroz takmičenje u kom bi učestvovala udruženja žena ali i ostale građanske organizacije i grupe građana. Ideja je naišla na podršku od strane Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine, Opštine Kovačica, Turističke organizacije opštine Kovačica i Mesne zajednice Kovačica, pa je tako u subotu, 3. avgusta u dvorištu mesne zajednice u Kovačici došlo i do njene realizacije. Takmičilo se ukupno 10 ekipa iz Kovačice, Padine, Samoša, Debeljače, Crepaje, Uzdina, Janošika i Vojlovice. Samo takmičenje je trajalo oko dva sata a paralelno su domaćinke pravile i pirohe za prodaju.

Ocenjivačka komisija odlučila je su najbolje pirohe napravili gosti iz Vojlovice. Na drugom mestu završile su članice crepajačkog Udruženja žena „Vidovdan“ a treće mesto osvojile su žene iz Padine. Svaka ekipa imala je pripremljen i reprezentativni štand u skladu sa temom, na kojem su bili izloženi ručni radovi a posetioci su tu mogli kupiti i razne vrste kolača od maka. Najlepše uređen štand je imalo Udruženje žena „Bulka“ iz Kovačice. Nagradu za najukusniji kolač od maka, dobile su članice Udruženja žena iz Kovačice. Nagrade je uručila direktorka TOOK Dragana Latovljev.

Izvor: RTV OK

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *