Održana izložba narodne nošnje u Udruženju žena Kovačica

Očuvanje tradicije Slovaka jedan je od ciljeva na kom posvećeno, duže od jednog veka, radi udruženje žena iz Kovačice.

Očuvanje narodne nošnje i tradicije je naziv projekta u okviru čije realizacije su članice udruženja iz Kovačice izradile nekoliko ženskih, i mušku narodnu nošnju, upravo sa ciljem očuvanja starih krojeva. Uzložba posvećena narodnoj nošnji održana je da dane vikenda, odnosno, 20. novembra.

Rezultat je predstavljen na izložbi koje je Kovačičko udruženje žena organizovalo u svojim prostorijama u subotu 20. novembra. Ove nošnje su krojene po modelu koji je bio krojen početkom i sredinom prošlog veka. Krojevi su bili tamni, na čistom pamučnom platnu sa cvetnim motivima. Ta nošnja je bila zastupljena svakodnevno bez obzira na pol i uzrast. Prisutni su imali prilike da se uvere u njihovu autentičnost sa daškom sadašnjeg vremena.

Nakon izvođenja spleta slovačkih narodnih pesama hora udruženja žena, prisutni su mogli da uživaju u defileu narodnih nošnji. Nošnje se nalaze u prostorijama udruženja žena, a ko bude imao potrebu, moći će da pozajmi i ove nove nošnje kao što je do sada to bila praksa za određene prilike. Projekat je finansijski podržala opština Kovačica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *