Sećanje na Šandora Mergeša

U Debeljači je u nedelju 22. septembra obeležena 10 godišnjica od smrti Šandora Mergeša, potpredsednika Saveza vojvođanskih Mađara i člana Mađarskog nacionalnog saveta i poznatog kulturnog poslenika među vojvođanskim Mađarima.

Povodom 10. godišnjice od smrti Šandora Mergeša, delegacija koju su činili predstavnici Saveza vojvođanskih mađara, Nacionalnog saveta mađarske nacionalne manjine, Mesne Zajednice, Doma kulture “Jožef Atila”, Dobrovoljnog vatrogasnog društva, Mađarskog kulturno umetničkog centra, i drugi važni funkcioneri, predstvanici političkih stranaka, i članovi porodice, položili su vence na njegov grob na Malom groblju u Debeljači. Šandor Mergeš je bio potpredsednik Saveza vojvođanskih Mađara i član Mađarskog nacionalnog saveta. Aktivan je bio u kulturnom životu Debeljače, uključen je bio i u rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva, i puno se zauzimao za interese Mađara koji žive u dijaspori.

Šandor Mergeš radio je u lokalnoj poljoprivrednoj zadruzi kao i u Domu kulture „Jožef Atila”, gde je jedno vreme obavljao funkciju direktora. Tokom svog rada režirao je brojne pozorišne predstave. Jedan je od osnivača festivala mađarskih narodnih pesama „VIVE”. Dugo godina je bio komandant dobrovoljnog vatrogasnog družtva u Debeljači. Za svoj aktivni kulturni, društveni i politički doprinos dobio je više priznanja. Njegov rad i aktivnosti veoma su značajni za mađarsku zajednicu kako Debeljači tako i u Južnom Banatu i Vojvodini. Njegov rad i uloga u izgradnji zajednice su primer koji treba slediti-istakla je Emeše Lalić Urban, potpredsednica Saveta MZ u Debeljači.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *