Jabuka je u južnom Banatu odlično rodila! Kvalitet veoma dobar!

Jabuka je u južnom Banatu odlično rodila, uz jako dobar kvalitet plodova. To, nažalost, voćarima neće doneti veliku zaradu poput prošlogodišnje, jer su prinosi tog voća u čitavoj Evropi bili vrlo visoki, pa je otkupna cena pala. Dodatnu muku proizvođačima zadaje i to što polako, ali sigurno, opada potražnja za jabukom i na ruskom tržištu.

Ova godina je uprkos kasnim mrazevima koji su zapretili bila odlična za voćarsku proizvodnju, što se može videti i na zasadima jabuka koje su odlično rodile i imaju veoma dobar kvalitet. Velika količina padavina nije napravila probleme, jer voće traži dosta vode. Sada je pitanje odabira pravog trenutka za berbu.

“Mi stojimo kod sorte koja ima crvenu dopunsku boju, i sad kad sorta nema dovoljno dopunske boje to pravi problem u samoj klasi. Može da ima krupnoću, da bude zdrava, ali ako nema boju opet ima problema sa klasiranjem. Ide u drugu klasu ili čak i u niži rang. Tako da tih 15-20 dana pred berbu kod takve sorte su i najbitnije, jer tada dolazi do najviše stvaranja te dopunske boje”, objašnjava Vladimir Čolović , stručni saradnik instituta “Tamiš” u Pančevu.

Problem ove godine je plasman i cena voća, a posebno jabuke.

“Sama jabuka je dosta stala, cene su u odnosu na prošlu godinu dosta niske, što je za očekivanje s obzirom na to da je prošla godina bila sporna u čitavoj Evropi. Bilo je mnogo mraza, stradali su Poljaci koji su veliki izvoznici jabuke. Ove godine to nije slučaj, pa od ukupno procenjenih 12,3 miliona tona jabuke na nivou Evrope Poljaci imaju bar pola toga. Tako da je uvek pitanje tržišta, plasmana i same prodaje i koliko će ljudi uspeti da unovče svoj trud”, naglašava Čolović.

Drugi problem koji se sve više javlja jeste plasman na rusko tržište. Ono je bilo prilika za naše voćare zbog trgovinskog rata koji je Rusiji nametnuo Zapad, ali se i na tom planu stvari menjaju

“U Rusiju je bio zabranjen izvoz plodova ali ne i sadnica, tako da već dosta godina unazad Rusija zasniva svoje proizvodne površine, jer će im se to normalno najviše isplatiti. A po nekoj statistici koju sam pratio već je dosta u odnosu na neke prethodne periode redukovan izvoz u Rusiju. Tako da su izgledi da će doći do velike proizvodnje jabuke i kod nas i šire, i da jednostavno to rusko tržište neće biti toliko primamljivo”, smatra Čolović.

Zato naš sagovornik savetuje voćarima da se polako okreću proizvodnji jagodičastog voća i trešanja, jer to još uvek ima dobru prođu na velikom tržištu Evrope i Rusije.

Izvor: RTV

FOTO:

Caroline Attwood

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *